В резултат от ниския основен лихвен процент, който беше понижен на три последователни срещи на Федералния резерв, печалбата на Bank of America е спаднала с 4% до 6,75 млрд. долара през последното тримесечие на 2019 г., предаде Reuters. Очакванията на финансовата институция са, че тенденцията на натиск върху приходите ѝ ще продължи и през тази година.

При най-голямото поделение на банката - потребителското банкиране, спадът на постъпленията е от 5% до 9,5 млрд. долара. Очаквано, инвестиционното ѝ поделение отчита позитивно представяне, което обаче беше изпреварено от JPMorgan, Citigroup и Goldman Sachs. Причината за покачването там са последните динамики на борсовите индекси.

Bank of America: Количествените улеснения на Фед са опасни за икономиката

Bank of America: Количествените улеснения на Фед са опасни за икономиката

Интервенциите на централната банка увеличават балансите на търговските банки, но и невъзможността им за правилна оценка на пазарите

Bank of America успя донякъде да понижи негативния ефект от динамиката в основния лихвен процент като увеличи скоростта, с която отпуска кредити. Това обаче може да доведе до негативни ефекти само по себе си, тъй като по всяка вероятност е увеличило експозицията на банката към високорискови потребители.

Още по-тежко е положението на Goldman Sachs, чиято печалба за периода октомври - декември 2019 г. се е сринала с 26% до 1,7 млрд. долара. Това прави по 4,69 долара на акция и е доста по-ниско от прогнозата на инвеститорите, които очакваха почти 5,5 долара за акция.

Сред проблемит на Goldman Sachs през този период беше драстичният ръст на оперативните разходи, които се изстреляха с 42% на годишна основа. За цялата 2019 г. тяхното покачване е от 6% спрямо предишната година.

Goldman Sachs: В бъдеще отрицателните лихви ще ни изглеждат като лош експеримент

Goldman Sachs: В бъдеще отрицателните лихви ще ни изглеждат като лош експеримент

Количествените улеснения на централните банки са отговорни за неправилните инвестиции, смята ръководителят на банката Дейвид Соломон

Същевременно инвеститорите започнаха да изразяват недоверие към управляваната от Дейвид Соломон институция, след като нейните инвестиции все още не са започнали да носят постъпления. През миналата година банката похарчи около 700 млн. долара за различни проекти, с които се очакваше да расте.

На фона на ударите, които понесоха банките, през последния месец и половина на миналата година икономиката на САЩ е отчела лек ръст, а безработицата се запазва на 50-годишно дъно. Все пак стопанството на страната е изправено пред насрещни ветрове, а борсите остават неизвестна през 2020 г.