Община Смолян е заплашена от запор на сметките си, след като съдебни изпълнители са изпратили покани за доброволно изпълнение по три дела. За основната сума от 110 000 лева стари задължения настоява частна транспортна фирма. Ако до 15 дни сумата не се плати, следва запор и общината на практика ще фалира, обявиха оттам.

Сумите са дължими по фактури още от 2008 и 2009 година. Общината е трябвало да ги плати тогава заради поевтиняването на билетите за градски транспорт на пенсионерите в Смолян, съобщава БНТ.

Николай Мелемов - кмет на Смолян: Тогава Общинския съвет е приел, че пенсионерите над 70 години пътуват безплатно, а другите, до 70 с намаление. И това е много добре естествено, стига да можеш да си го позволиш. Общината тогава е приела тези неща, но не си е разплащала задълженията и сега се налага 2014 година да разплащаме фактури от 2010-а, 2008-а, 2007-а.

Общото задължение на общината към частната транспъртна фирма е в размер на около 250 000 лева, фирмата е водила дела, спечелила ги е и сега първоначално настоява за превеждането на 110 000 лв., уточни главният финансист. Сумата трябва да бъде платена до 15 дни.

Венера Аръчкова - главен финансист на Община Смолян: Нямат право да ни запорират средствата, които са целеви и са държавни, но всичко което е постъпващи приходи по различни направления в бюджетната сметка, те имат право да ни запорират, до издължаване на задължението.

Старите задължения, останали от предишния кмет, тежат от няколко години на Община Смолян. За две години са разплатени над 10 милиона лева.

"Общината е институция. Когато е поет ангажимент трябва да се разплаща и ще разплащаме, това е", - заяви Николай Мелемов - кмет на Смолян.

Предстоящият запор допълнително утежнява финансовото положение на общината. Той на практика означава, че няма да има средства за заплати на служителите, за ток, вода и други консумативи.