Цената на златото се понижи от пиковите си стойности, постигнати през миналата година, но не се очертава тя да изгуби още много, сочи ново проучване на Societe Generale. Според банката към четвъртото тримесечие на годината 1 тройунция от жълтия метал ще се търгува срещу 1675 долара спрямо сегашната си стойност от 1737 долара.

Сред причините за това ще е все по-големия дял ваксинирани и очакванията за възстановяване на икономиката. Затова има "слаба вероятност" цената на благородния метал да остане над 1700 долара за тройунцуя към края на годината.

"Изглежда, че златото ще има много по-различна 2021 г. от 2020 г., когато покупките на борсово търгуваните фондове (ETF) бяха зашеметяващи през първите девет месеца на годината", пишат анализаторите. "Потоците на ETF се обърнаха от началото на 2021 г. от порядъка на 112 тона и цените спаднаха с около 200 долара на тройунция, така че потоците имат по-голямо влияние върху цените по пътя надолу, отколкото по пътя нагоре."

Според анализаторите от Societe Generale ключът към цената на златото остават лихвените проценти и доходността на облигациите. Икономистите на банката смятат, че виждат лихвата по бенчмарковите 10-годишни държавни ценни книжа на САЩ да достигне 2% до четвъртото тримесечие.

"Ще бъде важно да се оцени дали пазарът остава фокусиран върху реалните лихвени проценти, които вероятно ще останат леко отрицателни, или номиналните лихвени проценти, които трябва да се повишат и които ще увеличат алтернативните разходи за задържане на злато", казват анализаторите. "Темата за рефлацията трябва да включва злато и това е единственият фактор, който ни кара да поддържаме положителна перспектива за 2021 г. Но ако тази история загуби скорост, нашата подкрепяща перспектива може да се разпадне много бързо."

Разглеждайки различните сценарии за останалата част от годината, Societe Generale вижда 28% шанс цените на златото да приключат годината на около 1525 долара за тройунция.

"Нашият сценарий, който предполага изключително плавно и ефективно пускане на ваксина, все още би бил най-мечият за златото, тъй като би улеснил криволичещите парични политики и би успокоил притесненията относно акциите. Тъй като инвеститорите зареждат още повече ETF, спомените от 2013 г. за спад на цените на златото може да удари пазара."

Разглеждайки бичия сценарий, френската банка вижда едва 13% шанс за по-високи цени на златото в края на годината.

"Системните рискове, свързани с преобладаващия държавен и корпоративен дълг или прегряването на пазарите на акции, биха подкрепили нарастващия риск. Ако се появи една или повече кризи с държавен дълг, виждаме нарастване на инвестициите в злато, но може да има и противоположни ветрове, тъй като щатският долар ще се засили", казаха анализаторите.