Правителството на Испания планира да увеличи данъците с над €20 милиарда през следващите няколко години, ако социалистът Педро Санчес успее да си осигури нужната подкрепя в парламента, за да остане като премиер за втори мандат, пише Bloomberg.

Санчес изпрати 4-годишния си икономически план в Брюксел във вторник. В него се прогнозира 2,2 процента ръст на икономиката през тази година и 1,9 процента през следващата. Той заявява още, че ще увеличи данъците с €5,7 милиарда през 2020 г., както бе обещал с първоначалния проектобюджет за 2019 г. Предложението обаче бе отхвърлено от парламента, което предизвика предсрочни избори. Така за новия му мандат хазната ще събере над €20 милиарда.

Социалистите на Санчес спечелиха най-много депутатски места в неделя и най-вероятно ще управляват отново.

Увеличените приходи ще бъдат използвани за увеличаване и на социалните плащания, както и за намаляване на бюджетния дефицит до 1,1 процента през 2020 г.

Икономическият план предвижда и увеличение на корпоративните данъци, както и данък върху прихода. Правителството ще въведе и дигитален данък за компаниите като Facebook и Google.

Икономиката на Испания расте с най-бавен темп от 2014 година насам

Икономиката на Испания расте с най-бавен темп от 2014 година насам

Но дефицитът падна под 3%