Брутният вътрешен продукт на Испания расте с най-бавния си темп през 2018 година от 2014 година насам. В същото време обаче бюджетният дефицит на страната падна под определеното от Брюксел ниво от три процента за първи път от финансовата криза насам, предава Reuters.

Данни показват, че по-слабата световна икономика определено е натежала над износа на Испания в края на миналата година, но страната компенсира част от загубите със силно вътрешно търсене и публични разходи.

През 2018 г. икономиката расте с 2,6 процента, след като през предходната година записа ръст от 3 процента. Цифрите сочат още, че Испания е успяла да намали дефицита си до 2,6% от БВП.

През 2008 г. Испания се срина в 5-годишна рецесия след спукването на имотния балон. От 2013 г. страната отново расте, а експанзията надхвърля темповете в по-голямата част от Европа. Държавата обаче дълго време трябваше да орязва разходите си и данъчните облекчения, за да се справи с дефицита си, който набъбна до цели 11% от БВП.

Централната банка на Испания прогнозира ръст от 0,6% за първото тримесечие на 2019 г. спрямо последните три месеца на миналата година. Прогнозата за цялата година е 2,2%.

Защо Гърция и Испания повишават минималните заплати въпреки високата безработица?

Защо Гърция и Испания повишават минималните заплати въпреки високата безработица?

Как ще се отрази на икономиката този експеримент преди избори