Най-накрая станаха официално ясни промените в пенсионната система, които кабинетът ще предложи за гласуване в Народното събрание. Както беше обещано, това се случи до 31 март 2015 година.

Те „доизграждат и разширяват" вече направените промени в законодателството от началото на годината, основно свързани с промяна на тристълбовия модел и въвеждане на опция за изцяло държавно осигуряване вместо досегашното разделение между държавно и частни фондове. Промените обаче умишлено не бяха пуснати в действие заради сериозния обществен отпор, който срещнаха.

Според последните предложения, дошли от работна група между Министерство на труда и социалната политика, както и Министерство на финансите, законодателят предвижда нови значителни промени.

На първо място се предвижда изборът между частен пенсионен фонд и държавно осигуряване да бъде многократен, а не както е в момента - веднъж в живота. Втората промяна е свързана с това, че ако все пак осигуреният избере да прехвърли всичките си пари на държавата, то те ще се съхраняват по партида в Сребърния фонд, а не по сметките на НОИ, както беше досега.

От предложенията става още ясно, че се връща стария метод на осигуряване на новопостъпващите на пазара на труда. Те няма да бъдат задължени да избират, а ще бъдат разпределяни, както досега, в различни частни пенсионни фондове. И ако все пак решат, ще могат да прехвърлят парите си на държавата.

В работната група са били обсъдени и предложенията на Комисията за финансов надзор, които предвиждат идеи за въвеждане на многофондова система, намаляване на таксите и удръжките, събирани от частните фондове, както и създаването на Гаранционен фонд по подобие на този в банковия сектор.Надявам се до ваканцията (лятната на парламента, най вероятно, б.р.) да е приета и от парламента, изтъкна министър-председателят, според когото в най-спешен порядък промените трябва да бъдат факт.

Предложенията, които правим, целят консолидиране и възможност за постепенно повишаване на пенсиите на българските граждани, заяви от своя страна социалният министър Калфин.

Мерките, които предлагаме, са дългосрочни и има основа за постигане на широк консенсус, увери той.

Настоящият модел на пенсиониране не е работещ и заплашва системата според него.

Следващият месец е месец за публични консултации, обясни Ивайло Калфин. През април ще има НСТС, както и той ще се срещне с всички партии, за да им обясни мерките. До началото на май, според него, мерките могат да се приемат.

Финансовият министър Владислав Горанов е доволен от дебата за пенсионните фондове, тъй като се чуло, че има такива фондове. Той за пореден път увери, че иска хората да избират къде да влагат парите си за пенсии повече, отколкото сега го правят.

В хода на няколкомесечните дискусии той не чул аргументи срещу идеята му за движение на партидите за пенсии. Това е моя идея, тя не е страшна, каза Владислав Горанов. Да има повече избор не е национализация, обясни финансист номер 1.

Темата ще бъде дискутирана още със социалните партньори, но промяната ще се вмести в сроковете до май-юни да се затвори темата с пенсионното осигуряване.

Преимуществено се стремим да увеличим адекватността на пенсиите, изтъкна Владислав Горанов.

От 820 милиона лева повече приходи за 3 месеца на тази година 250 милиона лева са осигурителни вноски от различен вид, се похвали Горанов. 23 милиона лева има повече за универсалните пенсионни фондове в сравнение със същия период на миналата година.

Премиерът Бойко Борисов отново взе думата, за да похвали социалния министър за свършената работа. По мнението му, тези мерки давали хоризонт от 15 години яснота за начина, по който се върви към пенсиониране.

Мерките са над 30, които приемаме, подчерта Калфин. Целта е НОИ да стане по-автономен, посочи той.

За пенсионирането в сектор „Сигурност" ще се даде възможност на служителите да имат достъп до партидите си, за да ги прехвърлят, ако имат желание.

Ще се върви към минимална възраст за пенсиониране, обясни министър Ивайло Калфин. Средната възраст за пенсиониране на хората в сектора е 52 години и 8 месеца. 75 000 души работят в сферата. Ще има разграничение между чиновниците в службите и хората на терен.