Унгарската централна банка може би е готова да се разграничи от световната тенденция на повече от половин десетилетие парични стимули. Въпросът в Будапеща е с колко ще намали стимулите и кога ще започне.

Базисната инфлация, надвишаваща целта от 3% през февруари, изпрати "много силен сигнал" до унгарските политици, че централната банка може да започне демонтирането на мрежата от неконвенционални мерки следващата седмица, пише Bloomberg. Но след като Европейската централна банка увеличи стимулите и Федералният резерв заяви, че може да спре увеличението на лихвения прицент, анализаторите са разделени относно това накъде ще трънат унгарците: някои очакват покачване на лихвения процент по овърнайт депозитите, а други прогнозират, че ще задържат сегашната политика.

Мнозинството от икономистите, очакват намаляване инжектираните в икономиката чрез валутни суапове 2 трилиона форинта ($7,2 млрд.). Но те са почти равномерно разделени по въпроса дали ще настъпи увеличение на лихвения процент по овърнайт депозитите след срещата, която ще определи политика за следващите три месеца във вторник.

Румъния изпревари Унгария и Полша по производство на автомобили

Румъния изпревари Унгария и Полша по производство на автомобили

В световен мащаб всяка трета кола е произведена в Китай

Централната банка заявява открито, че нейното връщане към по-високите лихвени проценти ще бъде "постепенно и предпазливо". Инвеститорите са намалили очакванията си за повишаване на лихвените проценти и залагат на увеличение с по-малко от половин процентен пункт в краткосрочните(тримесечни) лихвени проценти до края на годината. Това е с около четвърт пункт по-малко от това, което пазарът очакваше в началото на март.

Форинтът също може би се е запътил към турбулентен период, тъй като търговците, които изтласкаха валутата до 11-месечен връх спрямо еврото, преоценяват разговорите за затягане. Доходността по облигациите би могла да се повиши, тъй като 10-годишните държавни ценни книжа са напът да отбележат най-добрата си седмица от септември 2017 г.

"Националната банка на Унгария би могла да направи плах преход към повишаване на лихвите, с предпазлива перспектива, която не задължително означава автоматично по-нататъшно увеличение на лихвите", казва Гийом Треска, анализатор в Credit Agricole SA. "Има място за разочарование, тъй като пазарът пресмята възможността за агресивно затягане."

1 милиард инвестиция и 5000 работни места: Германски гигант развива земеделието в Унгария

1 милиард инвестиция и 5000 работни места: Германски гигант развива земеделието в Унгария

Сделка с голям размах