Цените на златото се понижиха при нестабилната търговия в понеделник сутринта, тъй като силният долар навреди на търсенето на скъпоценния метал и го постави под тримесечно най-ниско ниво в предходната сесия.

Въпреки това спадът в еталонните 10-годишни държавни облигации на САЩ до нулева доходност ограничи загубите при златото. Това помага да се поддържат цените над ключовото ниво на психологическа подкрепа от около 1800 долара за унция, отбелязва Reuters.

Спот цената на златото днес към 10 часа българско верме се понижи с 0,31% или с 5,76 долара до 1805,39 долара за трой унция.

Фючърсите за злато на борсата COMEX в Ню Йорк се понижиха с 0,2% до 1807,4 долара за тройунция.

"Тъй като $1800 е толкова голямо кръгло число, естествено е да осигури някакво ниво на подкрепа, тъй като някои (търговци) се опитват да бъдат смели и да купят спад, докато други затварят печеливши шорти", каза старшият пазарен анализатор на City Index Мат Симпсън, цитаран от агенцията .

Отбелязвайки четвърти пореден седмичен спад, цените на златото в петък паднаха с повече от 1% до $1,798.86 за унция, преди да затворят на $1,811.15.

"Но в момента не изглежда страхотно за златни бъгове. Дори и да видим отскок отнвото $1800, инерцията явно благоприятства по-нататъшен спад", каза Симпсън.