Котировките на златото се стабилизираха и умерено растат в четвъртък сутринта на фона на спад в доходността на американските държавни облигации. Инвеститорите също така са предпазливи преди петъчния доклад за пазара на труда и заплащането в неселскостfпанските отрасли в САЩ, който може да даде представа за предстоящата ансока в лихвената политика на Федералния резерв.

Според данните от днешната търговия към 9:45 часа българско време цената на златото на борсата Comex в Ню Йорк се повишава с 0,55% или с 9,70 долара, до 1767,70 долара за тройунция.

На спот пазара цената на скъпоценният метал е 1769,46 долара за унция, информира Ройтерс.

На спот пазара среброто се търгува по 20,00 долара за унция, платината поевтиня с 0,2% до 895,63 долара за унция, а паладият поскъпна с 0,94% до 2036,12 долара за унция.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се оттегли от едноседмичен връх, намалявайки алтернативните разходи за държане на злато.

Междувременно щатският долар продължава да се търгува на седмичен връх, ограничавайки ръста в котировките за златото.

По-рано тази седмица представители на Фед сигнализираха за продължаващ ангажимент за повишаване на лихвените проценти до нива, при които по-ефективно биха ограничили икономическата активност и инфлацията, която е на най-високото си ниво от 80-те години на миналия век.

Повишаването на лихвените проценти намалява привлекателността на златото, което не носи лихва.

След публикуването на два силни икономически доклада за САЩ тази седмица, вниманието на инвеститорите е насочено към доклада за работните места от петък, който може да хвърли светлина върху перспективите на Фед за затягане на паричната политика за борба с устойчивата инфлация.