"Един абсолютно формален процес" - така бившият председател на Сметната палата Цветан Цветков определи в студиото на Money.bg по Bulgaria On Air целия процес по бюджетно планиране през последните поне 10-12 години. Той визира честите корекции в сметките на държавата, които в крайна сметка водят до значителни разминавания с това, което по-рано е било представено на обществеността и е било гласувано в пленарна зала.

"При един от нашите одити броят на тези корекции беше 1600 - в рамките на една година държавният бюджет беше променян по волята на Министерския съвет", посочи Цветков. Той даде пример с пари, които Министерството на отбраната не е похарчило за покупка на бойна техника и вместо това са отишли за саниране и магистрали.

Сметната палата: Парите на данъкоплатците не се харчат ефективно чрез програмно финансиране

Сметната палата: Парите на данъкоплатците не се харчат ефективно чрез програмно финансиране

Анализ на Института за пазарна икономика

"Това не е нарушение на закона, законът го позволява, но не е добра практика (...) Тези спестени средства по бюджета на МО, ако бяха използвани за покупка на бойна техника, сега ситуацията на българската армия щеше да е много по-различна", коментира Цветков.

Отново законна, но лоша практика по думите му е заобикалянето на Закона за обществените поръчки по линия на инхаус процедурите като тези, при които на "Автомагистрали" беше възложено да строи аутобани у нас. "Установихме, че за това, което е възложено на "Автомагистрали", те нямат капацитета - не са разполагали с техника, работници и експертизи. Имаха повече счетоводители, отколкото инженери и започнаха да превъзлагат на други фирми, които имат капацитет", обясни Цветан Цветков.

Той посочи, че парламентът е възложил одитния доклад по темата още по времето на кабинета "Борисов 3", като заключението е било, че са нужни законови промени, които да направят проверката за капацитет по възложените дейности задължителна част от инхаус процедурите: "За нас е чудно защо, след като НС ни възложи тези доклади, този за "Автомагистрали" не беше разгледан в парламента, за да се направи дебат как ЗОП да не бъде заобикалян".

Общините

В годината на местните избори, бившият председател на Сметната палата обяви, че т.нар малки общини с бюджети до 20 млн. лева в голямата си част са "нежизнеспособни от финансова гледна точка": "Възложени са им много важни функции да осигурят един приличен живот на гражданите, но са финансово затруднени поради липса на приходи, разчитат основно на държавната субсидия, а са изключително пасивни по отношение на собствените приходи".

Габрово и Перник изпревариха повечето български общини по икономическа активност

Габрово и Перник изпревариха повечето български общини по икономическа активност

В страната живеят общо 2 835 000 икономически активни хора

Цветков обясни, че не се събират дължимите местни данъци и такси, както и курортните такси, а освен това не се актуализират и наредбите, които регламентират размера както на тях, така и на наемите на общински имоти. При изпадане в неплатежоспособност Законът за публичните финанси дава възможност за безлихвен заем, но даже тогава не се прави нужното, за да се повишат приходите.

По думите му няма никакви действия за промяна в ситуацията.

Отстраняването

Цветан Цветков, който работи в одитния орган от 2006 г., призна, че едва от дебатите в пленарната зала е разбрал какви са мотивите за неговото освобождаване. Според него аргументите за забавени, засекретени и недадени на прокуратурата одити не са основателни, защото в различните случаи става дума за колективни решения за удължаване на сроковете; за неразгласяване на информация за проверка, изпратена на държавното обвинение и т.н.

Сметната палата е колективен орган и председателят ѝ не може да я управлява еднолично, категоричен беше той.

Къде са икономическите програми на политическите партии?

Къде са икономическите програми на политическите партии?

Само една формация е представила такава

Цветков е с изтекъл мандат, но подчерта, че в закона има ясно разписана процедура, която предвижда първо парламентът да приеме правила за избор на негов наследник, да се съберат номинации, да има изслушвания в бюджетната и други парламентарни комисии, НС да гласува и чак тогава може да бъде освободен.

Затова и според него с действията си мнозинството около ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" е нарушило както Закона за Сметната палата, така и Конституцията на Република България.