Amazon заяви тази седмица, че софтуерът им за разпознаване на лица може да открие кога човек се страхува, пише CNBC.

Rekognition е една от многото облачни услуги на Amazon Web Services, достъпни за разработчици. Може да се използва за анализ на лица или настроения, като идентифицира различни изражения и разчита емоциите от лицата на хората.

Услугата използва изкуствен интелект, за да се "научи" от поредицата от данни, които обработва.

Технологичният гигант разкри актуализации на програмата в понеделник, които включват подобряване на точността и функционалността на нейните функции за анализ на лица, като идентифициране на пол, емоции и възраст.

Oт компанията заявяват, че "С новата технология допълнително подобрихме точността при идентифицирането на пола. В допълнение, подобрихме точността за определяна на емоции (за всички 7 емоции: щастлив, тъжен ядосан, изненадан, отвратен, спокоен, объркан) като добавихме и емоцията уплашен."

Изследователите на изкуствения интелект са инвестирали много ресурси, за да опитат да разчитат емоциите на човек, като анализират неговите черти на лицето, движенията, гласа и други. Няколко компании, които също се включват в тези дейности са Microsoft, Affectiva и Kairos.

Някои експерти изтъкват, че макар да има научни доказателства, които предполагат, че има връзки между изражението на лицето и емоциите, начинът, по който хората общуват с основните емоции, варира в различните култури и ситуации.

Наличието на технология за разпознаване на лица също предизвика безпокойство относно потенциалната възможност да бъде използвана за шпионаж и така да навлезе в неприкосновеността на личния живот.

Технологията Rekognition е обект на спор за начина ѝ на използване от правоприлагащите органи като са съобщили, че продажбите се насочват към американската агенция занимаваща се с имигранти и бежанци. От Amazon Web Services заявяват, че технологията се ползва от организации, които работят с органите на реда, за да помагат на жертвите на престъпления.

За какво ще бъдат разследвани Google, Facebook, Amazon и Apple

За какво ще бъдат разследвани Google, Facebook, Amazon и Apple

Властите в САЩ отговарят на общественото недоволство с проверка