Замесени ли са щатските технологични гиганти в злоупотреба с доминиращото си поведение, която вреди на потребителите? Министерството на правосъдието на Съединените американски щати започна разследване, за да се опита да отговори на общественото недоволство. Ведомството не посочва поименно разследваните компании, но източници на Reuters казват, че Google, Facebook и Amazon ще бъдат сред тях.

Върху кои аспекти на дейността на гигантите ще се концентрира проверката?

Google

Очаква се проверяващите да се концентрират върху обвиненията, че Google манипулира резултатите от търсенето, за да промотира собствените си услуги. Заради тази практика гигантът бе глобен от Европейската комисия с €2,42 милиарда. Източниците на агенцията обаче посочват, че проверката ще засегне всички дейности на Google, включително операционната система Android (за която компанията също получи санкция от Брюксел) и рекламния бизнес.

Google получава често и критики, че злоупотребява с доминиращото си положение в рекламата, тъй като потребителите често зависят от Google и Facebook, ако искат да поставят реклами на своите интернет страници.

Facebook

Facebook, която има над 2,4 милиарда активни потребители към април тази година, се сблъсква с критики за монопол. През 2012 г. компанията купи конкурента си Instagram, а през 2014 г. и чат приложението Whatsapp - и сега се изправя пред искания да ги продаде.

Компанията е критикувана и за това, че е копирала story функцията от конкурента си Snapchat.

Amazon

В САЩ половината от всички онлайн покупки се случват в Amazon. Мощта на компанията дава власт над търговците, които използват нейните услуги. Amazon е критикувана още, че ниските ѝ цени вредят на традиционните магазини, като някои от тях са били принудени да затворят, тъй като не могат да се конкурират.

Търговците, които продават стоките си в Amazon, трябва да плащат и за реклама, ако искат да се конкурират успешно със собствените марки на компанията. Тук лежи и друг проблем - компанията едновременно предоставя платформа за търговия, а в същото време продава и собствени стоки. Както стана ясно, заради тази практика Брюксел вече започна собствено разследване.

Днес компанията на милиардера Джеф Безос бе остро разкритикувана от министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, който заяви, че Amazon "унищожава търговията на дребно".

Самият Безос многократно е изтъквал, че интернет пазаруването все още е твърде малък дял от общата търговия.

Apple

Миналият месеца двама разработчици на мобилни приложения се изправиха пред американски съд, за да докажат твърдението си, че Apple злоупотребява с позицията си. Според тях, решението на производителя на iPhone да позволи изтеглянето на приложения за смартфона само от нейния AppStore вреди на конкуренцията.

Те се оплакват още, че Apple взима и 30 процента комисионна от разработчиците при осъществена продажба. Същата сума остава и в Google, когато потребителите на Android купуват приложения.

Оплакване заради комисионната дойде преди месеци и от Spotify. Шведската компания недоволства, тъй като трябва да се конкурира с Apple Music за абонаменти.

В отговор, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук припомни, че компанията има далеч по-нисък пазарен дял от Android на Google и не е в доминираща позиция на нито един пазар.