Coradia iLint - първият в света влак, задвижван изцяло от водород - започна първите си превози, съобщават от производителя Alstom, цитирани от CNBC.

Два модела на влака с ниско ниво на шум и нулеви емисии днес стартират курсове в германската провинция Долна Саксония. Захранвани чрез мобилна станция за зареждане с водород, влаковете ще се движат на около 100 км между градовете Куксхафен, Бремерхафен, Бремерфьорде и Букстехуде.

"Първият в света влак с водородни горивни клетки влиза в пътническата експлоатация и е готов за серийно производство", каза в изявление председателят на борда и главен изпълнителен директор на Alstom Анри Пупар-Лафарж.

"Coradia iLint слага начало на нова ера в железопътния транспорт без емисии. Това е иновация, резултат от френско-германската работа в екип и е пример за успешно трансгранично сътрудничество", добави Пупар-Лафарж.

В Германия пускат първия редовен влак, задвижван от водород

В Германия пускат първия редовен влак, задвижван от водород

Той е разработен от френската компания Alstom

Новият влак е напълно екологичен - той има нулеви въглеродни емисии, тъй като използва горивни клетки, които превръщат водорода и кислорода в електричество. Превозното средство може да изминава по 800 км на ден със скорост 140 км/ч.

Европейската комисия описва водорода като енергиен носител с "голям потенциал за чиста и ефективна мощност при стационарни, преносими и транспортни приложения".

Екологичният елемент вече се използва като гориво в различни превозни средства по света. Например в Шотландския град Абърдийн понастоящем функционира автопарк от автобуси с водородни горивни клетки.

Технологията за задвижване без емисии на Coradia iLint е осигурява "щадяща климата алтернатива на конвенционалните дизелови влакове, особено по линиите, които не са електрифицирани", каза министърът на икономиката и транспорта в Долна Саксония Бернд Алтусман.