Progress, част от която е Telerik, обяви резултатите от най-новото си проучване, насочено към една от водещите технологични теми днес - „Интернет на нещата" (Internet of Things, IoT). Първоначалните анализи от проучването, проведено със съдействието на Harbor Research, показват, че 65% от разработваните днес приложения в областта на „Интернет на нещата" генерират реални приходи.

Разработчиците очакват тази цифра да нарасне до 80% до 2018 г., като водещите в момента индустрии в сферата на IoT са тези на умните домове, носимите технологии (wearables), автомобилите и спорт и фитнеса, разкриват още резултатите.

Проучването, проведено през януари и февруари 2015 г., анализира отговорите на 675 разработчици на приложения от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Швеция, Холандия и Индия. Почти половината от анкетираните, 45%, разработват приложения в областта на „Интернет на нещата". Най-много приложения създават програмистите в САЩ (58%), следвани от тези в Холандия (50%) и Германия (43%).

Водещи индустрии днес и утре

Запитани кои индустрии са ключови за разработката на IoT приложения, участниците в проучването цитират умните домове (19%), носимите технологии (13%), автомобилите (11%) и спорта и фитнесa (11%) като основни пазари. Те посочват още, че тези индустрии носят и най-много приходи от разработката на IoT приложения. Публичният сектор е последен в класацията (4%).

През следващите от три до пет години се очаква индустриите, които ползват IoT приложения и генерират най-високи приходи от тях, да бъдат здравеопазването (14%), умните градове (13%) и автомобилите (12%). Очаква се и напредък на публичния сектор, който ще стигне днешния пазар на носими технологии (8%).

Предпочитани технологии и език

Разработчиците посочват Android като най-добрата операционна система за създаване на приложения за IoT устройства (29%), следвана от Windows (24%), Linux (21%) и iOS (16%).
Java се позиционира като най-популярната платформа и език, който се използва за събиране и интегриране на сървърни данни (55%), следван от PHP (17%) и Node.js (12%).