Провелият се наскоро киберфорум Bezbedan Balkan показа, че информационните системи на сръбската армия и държавната енергийна компания EPS са били компрометирани от хакери. Адекватен отговор от страна на сръбските власти обаче няма, пише Balkan Insider.

"Бездействието на Белград относно зачестилите кибератаки срещу публични институции и частни компании предизвиква нарастващо безпокойство", заяви експертът по киберсигурност Иван Маркович пред BIRN.

Сърбия оглавява глобално партньорство за изкуствен интелект

Сърбия оглавява глобално партньорство за изкуствен интелект

Защо това е важно?

Коментарът му идва, след като онлайн форумът, на който той е съосновател, съобщи, че сървър, използван от сръбската армия, е бил пробит, а държавната енергийна компания Elektroprivreda Srbije - EPS, е била засегната от хакери.

До този момент нито представители на сръбската армия, нито на Министерството на отбраната не са коментирали доклада от провелия се форум Bezbedan Balkan и не са отговорили на исканията за отговор от страна на местните медии.

В същото време от Националния център за превенция на рисковете за сигурността CERT заявиха, че Министерството на отбраната няма задължение да докладва инциденти, свързани с киберсигурността на страната.

Сърбия оглавява глобално партньорство за изкуствен интелект

Адекватната защита от кибератаки, както и публичността са ключови на фона на новината, че Сърбия ще председателства Глобалното партньорство за изкуствен интелект (GPAI).

"Трудно е да се обясни с няколко думи колко важно е това за нашата страна от гледна точка на присъствието в световните тенденции за развитие на изкуствения интелект" заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

GPAI е инициативата, която се стреми да установи глобални стандарти и правила за развитие на изкуствения интелект, както и да ускори развитието на AI в световен мащаб.

Международните хакери, които използват изкуствен интелект от Microsoft

Международните хакери, които използват изкуствен интелект от Microsoft

Технологичният гигант наложи забрана на подкрепяни от държави хакерски групи да използват продуктите й за AI