През следващите три години съседна Сърбия ще председателства Глобалното партньорство за изкуствен интелект (GPAI), обявиха местните медии. През първата и третата година страната ще бъде помощник-председател, а през втората година основен председател, коментират от PR службата на сръбския президент.

"Трудно е да се обясни с няколко думи колко важно е това за нашата страна от гледна точка на присъствието в световните тенденции за развитие на изкуствения интелект" заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

Българският компютърен институт INSAIT се присъединява към първия Алианс за изкуствен интелект в света по покана на IBM и Meta

По покана на IBM и Meta: Българският INSAIT става част от първия Алианс за изкуствен интелект в света

INSAIT е единственият представител от Източна Европа

GPAI е инициативата, която се стреми да установи глобални стандарти и правила за развитие на изкуствения интелект, както и да ускори развитието на AI в световен мащаб. Основан е през 2020 година по инициатива на президента на Франция Еманюел Макрон и премиера на Канада Джъстин Трюдо.

Снимка 636486

Източник: BIO4 Campus

Секретариатът на GPAI е към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), а експертните му центрове са разположени в Монреал и Париж, като новият ще бъде открит в Япония.

Сърбия беше приета преди малко повече от година, като една от 29-те членки. Сред останалите важни участници са САЩ, Великобритания, Индия, Япония, Южна Корея, Бразилия, Франция, Германия и Турция.

Миналогодишната среща на върха на GPAI се проведе в Индия и беше открита от министър-председателя на страната Нарендра Моди в присъствието на много представители на държави и експерти от цял свят.

Република Сърбия ще получи опцията да бъде домакин на следващата среща на върха, която ще се проведе в Белград.

BgGPT: Какво може, какво не може и какво не би трябвало да може

Пуйка с живак, бомба и бягство от България: BgGPT ще ви обясни как

Големият езиков модел на INSAIT и неговото чат приложение са решение, което си търси проблема