Хакери, които са подкрепяни от службите и властите на Русия, Китай и Иран са използвали инструменти на софтуера за изкуствен интелект на Microsoft OpenAI. Причината: да усъвършенстват уменията си и да измамят жертвите си, става ясно от доклад на технологичния гигант, цитиран от Reuters.

От Microsoft пишат, че са проследили връзките на хакерските групи с руското военно разузнаване, иранската революционна гвардия, както и с китайското и севернокорейското правителство, докато са се опитвали да усъвършенстват своите хакерските си възможности, използвайки големи езикови модели.

Защо жертвите на хакери спряха да плащат "откупи"

Защо жертвите на хакери спряха да плащат "откупи"

Преди 4 години 85% от пострадалите компании го правеха

Компютърните програми, често наричани изкуствен интелект, сканират огромно количество текст, за да генерират звучащи по човешки начин отговори. Microsoft обяви за разкритията си, като наложи забрана на подкрепяни от държави хакерски групи да използват продуктите й за изкуствен интелект.

"Независимо дали има някакво нарушение на закона или на условията за използване на услугата, ние просто не искаме такива потребители, които сме идентифицирали, проследяваме и знаем, че представляват заплаха, да имат достъп до тази технология", заяви вицепрезидентът на Microsoft по сигурността на клиентите Том Бърт.

Говорителят на китайското посолство в САЩ Китай Лю Пъню отговори, че е против "безпочвените клевети и обвинения срещу Китай". Останалите обвинени все още не са коментирали темата.

Според OpenAI и Microsoft усвояването на техните инструменти за изкуствен интелект от хакерите е все още на ранен етап, става постепенно и трябва да се следи много внимателно, за да се взимат бързи и адекватни мерки.

Ръст на кибератаките срещу бизнеса: изкуственият интелект, който може да бъде опасен

Ръст на кибератаките срещу бизнеса: изкуственият интелект, който може да бъде опасен

Базираният на AI фишинг засяга над 90% от организациите, става ясно от доклад на Acronis