Световният лидер в автоматизацията,германската компания Festo обяви откриването на нова база в София, която е част от годишна инвестиция у нас в размер на €20 милиона. Лабораторията, която е за изпитване и калибриране (ЛИК), е към Техническия инженерен център и официално отвори врати.

Новата база се намира в сградата на Интер Експо Център и е с обща площ от 943 м2. Инвестицията за лабораторията надхвърля 500 000 лева, заявиха от Festo.

Германската Festo отваря трета база в България

Световен лидер в автоматизацията отваря трета база в България

Компанията планира да наеме между 60 и 100 души в новото си производство у нас

В софийската лаборатория на германския инженерен лидер вече работят 17 квалифицирани служители, които правят изпитвания на високотехнологични продукти за нуждите на различни клонове на индустрията - Electric Automation, Pneumatic Supply, Pneumatic Controls, Life Tech, Electromagnetic compatibility.

Тук са обособени офис помещения, функциониращи зони за провеждане на различни видове тестове, изградена е и нова система за сгъстен въздух.

"Фесто Производство все повече се профилира в областта на електрониката и електрическите задвижвания - производство на високотехнологични продукти, модули за управление от последно поколение, изделия за медицинската индустрия.

Синергията между Техническия инженерен център и производствените отдели ще става все по-важна и видима в развитието на компанията", заяви пред медиите по време на откриването Калин Добрев - управител на Фесто Производство.

Снимка 357452

Източник: Festo

Бъдещето на автоматизацията и техническото образование представи Андреас Хьолшер, Ръководител корпоративно разработване на продукти на глобално ниво за Festo.

"Техническият инженерен център на Festo в България ще продължава да расте, а екипът ще развива експертиза, свързана с нови технологии и продуки като серво мотори, PCB layout, софтуер в това число и много продукти с Software с edge device, роботика, LifeTec и Cable development", коментира Георги Грозданов - Ръководител Разработка на софтуер на глобално ниво за Festo.

Снимка 639098

Източник: Festo

На събитието присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев, управителят на ТИЦ Ивайло Иванов, както и представители на техническата академична общност и професионални организации.

"Компании като Festo са показателни за инвестиционната среда в нашия град, те са голямо богатство за града ни и възможност за развитие на младите и образовани хора", заяви кметът Йорданка Фандъкова.

За 2023 година германското дружество е инвестирало €20 милиона за модернизиране на производствените площи и разширение на специализиран склад за съхранение на електронни компоненти. Планираните инвестиции за 2024 година отново са за €20 милиона. В София работят над 80% от технологичните компании в България.

Festo присъства на 176 пазара, а за нея работят окол 20 000 служители. Извън Германия Festo има над 60 офиса и 250 дъщерни фирми.

Германската Festo удвоява персонала в завода си в София

Германската Festo удвоява персонала в завода си в София

Компанията влага 50 милиона лева в разширяване на производството