Германският индустриален концерн Festo разширява производството си и удвоява служителите си в България.

Компанията ще инвестира 50 милиона лева в завода си в София, изграждайки ново производствено звено за стъпкови и серво мотори. За целта Festo ще увеличи персонала си у нас до 2000 души от сегашните 1000 през следващите 2 години.

Новината съобщи пред SeeNews генералният директор на компанията за България Стефан Иванов. "Проектът вече е в ход и очакваме строителните разрешения", каза Иванов.

Производството на електронни компоненти като серво и стъпкови двигатели е много по-сложно от производството на механични компоненти и България е лидер в този сегмент в Югоизточна Европа, отбеляза той.

Германският концерн Festo ще инвестира още 25 млн. лв. в България

Германският концерн Festo ще инвестира още 25 млн. лв. в България

Компанията откри нова база в София

Германската компания концентрира 95% от производството си на микросензори в България. "Микросензорите са предназначени за автомобилната индустрия, но също и за автоматизацията на преработващата промишленост, а компанията изнася почти всички от тях", обясни мениджърът.

Festo ще продължи да инвестира в България в бъдеще, а това не е изолирана инициатива, тъй като много от германските автомобилни компании вече са заявили намерение да инвестират в страната и някои от тях са в процес на разработване на проектите си, добави Иванов.

Германският концерн, който е лидер в производството на пневматични системи и индустриална автоматизация, отвори фабрика в София през 2015 г. Компанията инвестира 19 млн. лева и обяви намеренията си да вложи още 25 млн. лева в ново оборудване и да увеличи броя на служителите си до 1000 до 2018 г.

Научно-изследователски център в България

Festo обмисля преместването на част от операциите си, свързани научноизследователска и развойна дейност в България, като идеята е да се преместят високите технологии, мозъците и добавената стойност към страната.

"Идеята е да не се извършват само механични събирания в България, а да се използват експертните познания, които имат професионалистите в страната", посочи Иванов.

Новите технологии са нещото, което различава качествените производители от тези, които просто копират, отбеляза той.

Стартирането на успешен проект за научноизследователска и развойна дейност в България е част от целите на Festo до 2025 г. 

"България има много способни инженери, които трябва да бъдат задържани в страната. Имаме хората, имаме традиции в програмирането и трябва да запазим тази тенденция и да я развием", заяви Иванов.