Вторият по големина на пазарния дял японски автомобилен производител в Honda Motor има план за 40 милиарда долара за цялостна електрификация на автопарка си през следващото десетилетие, предаде Bloomberg.

До 2030 година на пазара трябва да бъдат пуснати 30 електрически модели. Годишният производство ще надхвърля 2 милиона броя превозни средства. Електромобилите трябва да съставляват около 40% от всички налични модели на Honda още до края на тoва десетилетие.

Още през ноември компанията обяви планове да пусне 10 нови електромобила в страната в рамките на пет години, а всички нови модели, които възнамерява да предостави на китайските потребители след 2030 г. да са електрически. Концернът планира да изгради няколко завода за сглобяване на електромобили в Китай.

Сред ангажиментите на Honda за преход към електрическа мобилност е и по-сериозно присъствие и удвояване на пазарния дял в Китай.

Плановете включват още концернът да прекрати напълно продажбите на бензинови автомобили до 2040 г., което го прави първия автомобилен производител от Япония, който се ангажира публично с подобна стратегия.

Миналия месец Honda обяви, че ще си партнира с технологичния гигант Sony Group, за да разработи електромобили, които трябва да бъдат пуснати в продажба през 2025 г. По-рано този месец Honda и General Motors Co. обявиха планове за съвместно разработване на достъпни електромобили за масовия потребител. Според двете компании новите по-евтини модели ше бъдат на цена от 30 000 долара. Планът е да започнат да продават милиони от по-евтините си модели - включително компактни SUV - от 2027 г.

General Motors и Honda планират по-достъпни електромобили на пазара на цени от $30 000

General Motors и Honda планират по-достъпни електромобили на пазара на цени от $30 000

Сега средната цена е над 60 000 долара

Междувременно Honda обяви, че разглежда възможността да създаде съвместно предприятие с производител на батерии за превозни средства. Причината е ограничаване на разходите. Засега GM доставя батерии Ultium на японския концерн.