Електромобилите все още са много по-скъпи от колите с дизелови и бензинови двигатели, но това може да се промени. Автомобилните производители п вкарват все повече ресурси в разработването на нови превозни средства и производството им в по-голям мащаб, пише Business Insider.

Автомобилните производители General Motors и Honda работят в посока за "достъпни" електрически превозни средства, съобщиха двете компаниите. Те да започнат да продават милиони от по-евтините си модели - включително компактни SUV - от 2027 г.

Според GM партньорството ще доведе до нов електрически модел за Северна Америка на цена от 30 000 долара.

Макар и след години, новите по- евтини модели биха могли да бъдат опция за масови купувачи. Днес моделите с батерии, до голяма степен попадат в луксозния сегмент.

Средната цена на нов електрически модел за беше 60 054 долара. Средната за нов автомобил е била 45 596 долара за периода. По-евтините модели ще играят ключова роля в навлизането на електрическите коли в масова употреба.

Най-големият производител на електрически автомобили Tesla, обеща да започне да продава превозни средства за 25 000 долара до 2023 г. Но през януари компанията заяви, че не работи по проекта.

GM и Honda ще проучат нови технологии за батерии, за да намалят производствените разходи. Партньорството стъпва на съществуващо споразумение между GM и Honda за съвместно разработване на първите големи електрически модели на Honda: SUV Honda Prologue и модел Acura. Очаква се тези превозни средства да бъдат на пазара през 2024 г.