Високотехнологичната компания за производството на техника за роботизирана хирургия и минимално инвазивните грижи "Интуитив" планира инвестиция за над 80 млн. лв. Компанията ще инвестира в построяването на модерна производствена база в Първомай, област Пловдив, с което ще увеличи производствения си капацитет на 3D ендоскопи за роботизирана хирургия и ще разшири развитието си в Европа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

3D ендоскопи, използвани глобално в роботизирана хирургична система "Да Винчи" на "Интуитив" до момента се произвеждат в Германия. С построяването на завода в Първомай, производството им ще се увеличи.

Инвестицията в България ще доведе до разкриване на повече от 100 нови работни места, с потенциал да достигнат до над 300 до няколко години.

По думите на Харолд Хигинс, който е вицепрезидент "Производствени операции Европа, Близкия изток и Африка" и генерален мениджър на "Интуитив", това ново съоръжение ще даде възможност да бъде увеличен капацитета на производство на 3D ендоскопи и да бъдат удовлетворени нуждите на клиентите им.

Калифорнийската "Intuitive" е производител на системи "Да Винчи" за асистирана хирургия. Хирурзи от цял свят са завършили повече от 10 милиона оперативни процедури, използвайки системата "Да Винчи". Нарастващото търсене на роботизирани технологии в Европа и по целия свят в тази сфера е част от решението за разширяване на компанията.

Чуждестранните инвестиции у нас са се увеличил четири пъти през първото тримесечие на тази година, спрямо това на предходната, като са достигнали 1,055 млрд. евро, според последните данни на БНБ, цитирани от министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, подчерта, че България се стреми да привлече точно такива инвестиции с висока добавена стойност, за да се подпомогне икономическият растеж.