Цената на желязната руда може да падне обратно до около 140 долара за тон до края на 2021 г. и 120 долара за тон до края на 2022 г., сочи последния доклад на Capital Economics. Ако прогнозата им се сбъдне, това ще е ценови спад почти наполовина спрямо сегашното ѝ равнище от 206 долара за тон.

"Съобщението на Китай, че ще предприеме мерки срещу спекулациите и пазарните нередности, което елиминира част от ръста на цената на желязна руда през последните седмици, но ние смятаме, че цената на желязната руда в крайна сметка ще бъде намалена дори от по-неблагоприятни фундаменти през останалата част годината", казва изследователската консултантска компания.

През последната седмица цената на желязната руда спадна обратно след опитите на Китай да смекчи инфлацията на суровините. През декември миналата година пазарният регулатор в Китай наложи ограничение за търговия с фючърсите на желязна руда, което доведе до драстичен спад в обемите, което охлади ралито в цените за няколко седмици.

"Оттогава ралито беше възобновено и цените се увеличиха с още около 40% до средата на май, поради силното търсене от страна на производителите на стомана, въпреки че обемите на търговия останаха доста под нивата от 2020 г.", казва помощник-икономистът на Capital Economics Адам Хойс. "Съмняваме се, че настоящите репресии върху спекулациите ще имат голям ефект върху цената на желязната руда през следващите месеци."

Що се отнася до пазарните основи, те сочат, че цената на желязната руда спада още повече преди края на 2021 г. "От страна на предлагането, износът на желязна руда в Бразилия се връща близо до нивата, наблюдавани преди срива на язовир Брумадиньо, което доведе до спад на производството на Vale, а вътрешното производство в Китай нарасна през март и април."

След разочароващата продукция през 1Q21, изпълнителният директор на Vale Едуардо Бартоломеу каза пред Financial Times, че добивът може да се върне на 400 млн. тона годишно, "ако е необходимо".

Според доклада оттеглянето на политическите стимули в Китай, което вероятно ще се почувства най-силно в строителния сектор, ще понижи търсенето. "В резултат на това очакваме цената на желязната руда да спадне до около 140 долара за тон до края на 2021 г. и 120 долара за тон до края на 2022 г., тъй като пазарът се връща към излишък", казва консултантската компания.