Цюрих е европейският град, който има най-добър публичен транспорт, но и вторият най-скъп на Стария континент. Това показва новото издание на индекса Sustainable Cities Mobility на базираната в Амстердам консултантска организация Arcadis.

По отношение на достъпността на транспорта, най-висока е неговата цена в друг швейцарски град - Женева. Там разходите за ползването му се равняват на цели 83,3% от средния доход на живеещите в него.

В класацията третият най-скъп град в Европа в това отношение е Копенхаген, следван от Прага, Милано, Рим и Брюксел. От друга страна най-достъпен е транспортът в Дъблин и Атина, където разходите за него са неповече от 30 на сто от доходите на човек.

Снимка 322215

Източник: arcadis.com

Снимка 322216

Източник: arcadis.com

Снимка 322217

Източник: arcadis.com

От Arcadais по този признак са сравнили 32 големи града на континента, като по отношение на цената на тези услуги няма данни за два от тях - Лондон и Истанбул.

Ако става въпрос като цяло за качеството и стабилността на публичния транспорт след Цюрих в топ 10 влизат още Париж, Прага, Виена, Лондон и Стокхолм.

Снимка 322218

Източник: arcadis.com

Най-големият град в Швейцария е на второ място в целия свят по този показател, като пред него е само Хонконг. Освен европейските мегаполиси сред местата с най-добър транспорт са Сеул и Сингапур.

Снимка 322219

Източник: arcadis.com