Инвестициите в стари, редки и ексклузивни бутилки уиски расте с невероятни темпове, пише CNBC. Само във Великобритания стойността на колекционерските бутилки скоч, продадени на аукцион, счупи рекорд и достигна 14.34 милиона долара през първата половина на 2017 г. Ръстът спрямо предходната година е цели 94%.

Търговците на уиски и инвестиционни експерти в Rare Whiskey 101 казват, че броят на бутилките скоч, продадени на аукцион за периода, са с 50% повече, отколкото през 2016 г.

"Пазарът е в добро здраве. Предлагането се увеличи значително, но търсенето расте още по-бързо и натиска нагоре цените за правилните бутилки", казва Анди Симпсън, брокер и консултант в компанията.

Най-скъпата бутилка скоч, продадена във Великобритания от началото на годината, е 50-годишно Macallan с цена 83 656 долара.

Най-търсени се оказват японските брандове, които са повишили цената си 232 процента от януари насам. Водещи са марките Yamazaki и Karuizawa, които увеличиха стойността си над 30 пъти. Продажбата на Karuizawa 1960 за 128 291 долара през април постави нов рекорд за цяла Европа.