Франция сключи "споразумение срещу инфлацията" с част от големите вериги в страната, съобщават световните агенции. Държавата стартира тримесечна кампания за борба с инфлацията и евентуалната търговска спекула в сътрудничество с повечето големи френски и международни вериги магазини.

Бизнесът ще загуби стотици милиони евро

Социалният план на финансовото министерство ще струва на компаниите "няколкостотин милиона евро". Мерките за регулация на цените включват селекция от продукти от първа необходимост, които ще се продават "на възможно най-ниската цена".

"Ел Би Булгарикум": КЗК започва проверки за високите цени на храните в търговските вериги

"Ел Би Булгарикум": КЗК започва проверки за високите цени на храните в търговските вериги

Изкупната цена на млякото от млекопроизводителите е едва 1 лев за литър

Планът е за период от 3 месеца и ще бъде финансиран от самите супермаркети. Веригите се съгласиха маржовете на печалбата им да бъдат временно намалени с няколкостотин милиона евро.

Кои продукти ще бъдат на ниски цени?

Изборът кои продукти да се продават на възможно най-ниските цени ще бъде оставен на самите супермаркети и ще варира от в различните магазини. Всички те ще носят специален етикет в цветовете на френското знаме и ще са брандирани с логото "Anti-inflation drive".

Снимка 322514

Източник: iStock

Първоначално проектът ще се тества на регионално ниво. Той има за цел да позволи на най-нискодоходните домакинства достъп до пресни продукти от местни производители.

Годишната инфлация във Франция се повиши неочаквано до 7.2% през февруари от 7% през януари. Една от причините за това е именно по-високите цени на храните, според предварителните данни на статистическия орган INSEE.

Какви са цените на основни хранителни стоки в магазините в Италия, Германия и Испания

Какви са цените на основни хранителни стоки в магазините в Италия, Германия и Испания

Оказва се, че цените в Русия са сходни, с изключение на месото