Новата пленарна зала на Народното събрание в бившия Партиен дом трябва да бъде отворена до средата на следващата година, след като обновяването й се забави. Ремонтът на "Света София" се изчислява на около 25 милиона лева, като именно в нея трябваше да се провеждат събитията, свързани с Европредседателството.

Заради британския референдум за излизане от Европейския съюз обаче то се измести с половин година и залата не беше готова за председателството. По-късно стана ясно, че вероятно заседанията там ще започнат този септември, но срокът беше удължен още.

Снимка 381359

Източник: БГНЕС

Според Николай Бациев от дирекция "Управление на собствеността" основната причина за забавянето е ремонтът на булевард "Княз Александър Дондуков".

"Света София" ще бъде напълно обновена, а депутатските банки ще бъдат снабдени със зарядни за таблет и телефон.

Снимка 381363

Източник: БГНЕС

Предвидено е място за ВИП гости, като са осигурени и две отделни зони за медиите.

"Предстои монтаж на климатични системи и пожароизвестяваща система. Запазени са старите архитектурни елементи", посочва Бациев, цитиран от News.bg.

Снимка 381360

Източник: БГНЕС

Депутатите ще седят на сини столове, а този цвят е избран заради знамето на ЕС. Над тях пък ще бъде поставен стъклен купол, който ще осигурява постоянна слънчева светлина в залата.

Обмисля се депутатите да правят изказване от място, за да не се губи време да излизат на трибуната. Това обаче ще наложи промяна в правилника на НС.