Добрата новина: разликата в доходите в световен мащаб между половете е намаляла леко. Реалността: Различията в икономическите възможности, включително заплащането между мъжете и жените, са толкова големи, че ще отнеме 202 години, за да бъдат напълно преодолени, според Световния икономически форум.

Групата разглежда няколко измерителя за равенство между мъжете и жените в тазгодишния доклад Global Gender Gap, публикуван днес. Цялостното неравенство между половете в политиката, труда, здравеопазването и образованието се е подобрило с по-малко от 0,1%, което означава, че ще са необходими 108 години за постигане на равнопоставеност.

Разликата в икономическите възможности - въз основа на участие, заплащане и напредък в работната сила - остава област, която ще отнеме най-дълго време да бъде премахната.

Данните са малко подобрение спрямо резултатите от миналата година, когато разликата между постиженията и благосъстоянието на мъжете и жените се разшири за първи път от повече от десетилетие.

"Това, което виждаме в световен мащаб, е, че нямаме държава, която постига равенство между половете, независимо от степента на развитие, региона или вида на икономиката. Неравенството между половете е реалността по света и виждаме това във всички аспекти на живота на жените ", казва Анна-Карин Джатфърс, регионален директор на ООН за жените. Тя добавя, че "202 години е твърде дълго чакане" за икономическа справедливост.

Джатфорс заявява, че правителствата могат да помогнат за подобряването на политиките с равно заплащане и инвестиране в родителски грижи и грижи за възрастни хора и като позволят на жените правна защита, включително сигурност на работното място по време на бременност.

Има "минимален напредък" от миналогодишния доклад при измерване на икономическото участие и възможности, посочва WEF, с най-слабо представящите се страни главно в Близкия изток и Северна Африка. Само 34% от световните мениджъри са жени, а разликите в доходите са "особено устойчиви", като 63% от разликата в заплащането на глобално ниво е била заторена досега.

Исландия на челно място

Исландия е най-добре представящата се в списъка за десетата поредна година. Тя също така остава № 1 за политическото овластяване на жените, макар че тя пада в женското представителство сред законодателите, висшите служители и мениджърите. През октомври премиерът Катрин Якобсдотир беше сред десетки исландски жени, които напуснаха работното си място, за да протестират срещу неравенството в заплащането и сексуалния тормоз. Други държави с жени лидери - Нова Зеландия и Великобритания - завършиха седма и 15-та в класацията.

В Азия Филипините се нарежда на осмо място в общия световен индекс. Като такава, тя е най-добрият представител в Азия, в резултат на равенството между половете в образованието, политиката и подобряването на равното заплаането. Страната е изпреварва с много следващия най-добър представител на континента - Лаос на 26-о място. Сингапур се нарежда на 67-мо място, а Китай е 103-та, на последно място в световен мащаб в здравеопазването на жените.

Политическото овластяване е мястото, където разликата между половете остава най-голяма, според констатациите. САЩ падна на 98-мо място по този индикатор, спад от 66-то място през 2006 г. Все пак, в междинните избори миналия месец, които се състояха след събирането на данните от изследването, жените спечелиха рекордни 102 места в Камарата на представителите, резултат от демократичната опозиция на президента Доналд Тръмп.

Напредъкът в политическото овластяване на Запад е леко понижен, като разликата в броя на жените и мъжете в парламента в 22 западни държави е 41%. И все пак се подобрява в останалата част на света.

Предупреждение

Според доклада се появява нов сектор за дисбаланс на половете. Разликата в изкуствения интелект е три пъти по-голяма, отколкото в други отрасли, според анализ на WEF и LinkedIn. Жените с умения за ИИ е по-вероятон да бъдат наемани като анализатори на данни и информационни мениджъри, докато мъжете са склонни да достигат по-доходоносни и висши позиции, като главни инженери и изпълнителни директори.

Редица фактори трябва да се вземат предвид тук, се казва в доклада, включително автоматизацията, засягаща работни места, които обикновено се извършват от жени и по-малко жени, които навлизат в области на заетост с висок растеж, като информационните технологии.

"В епоха, в която човешките умения стават все по-важни и допълват технологиите, светът не може да си позволи да се лиши от таланта на жените в сектори, в които талантът вече е оскъден", казва Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на WEF.

В тази област Сингапур, Италия и Южна Африка надминаха другите. Жените съставляват 28% от работната сила с умения в ИИ във всичките три страни, което е и най-високият процент от 20 изследвани икономики през тази година, използвайки данни на LinkedIn.