Дитер Цече се превърна в икона на автомобилния бизнес. След като прекара 13 години като ръководител на една от най-важните компании в него - германската Daimler, производител на Mercedes-Benz, той се оттегли през тази година от поста на главен изпълнителен директор. Впрочем Цече прекарва цялата си 40-годишна кариера в гиганта.

Сега обаче очевидно е решил кардинално да смени автомобилния бизнес с такъв, който няма нищо общо с него - като супермаркетите. Емблематичният мениджър става час от Консултативния съвет на един от гигантите в търговията на дребно както в Германия, така и в Европа - Aldi, съобщават германските медии. Както е известно, компанията е разделена на две части - Aldi Süd, която оперира в южните провинции на страната, и Aldi Nord - в северните.

Краят на една ера: Ръководителят на Daimler Дитер Цече напуска поста след 13 години управление

Краят на една ера: Ръководителят на Daimler Дитер Цече напуска поста след 13 години управление

Мениджърът остава икона в сектора

Цече влиза в управлението на Aldi Süd, където се очаква да допринесе за развитието й със своя опит и контакти. В консултативния съвет често намират място хора, външни за бизнеса и компанията. В него в момента са някогашният шеф на Intersport Франц Юлен, както и Ренате Кьохер, ръководителка на Института за проучване на мненията Аленсбас. В съвета преди време беше и някогашният ръководител на BASF Юрген Хамбрехт.

Тази практика не е от днес - още докато беше жив основателят на Aldi Карл Албрехт предпочиташе да вкарва експерти отвън. За разлика от него брат му Тео Албрехт, който управляваше Aldi Nord, държеше всичко да бъде изпитано лично от него.