Обявените съкращения в САЩ се повишиха със 7% през март до най-високото си ниво от януари 2023 г., водени от технологиите и съкращенията на работни места в правителствения сектор. Независимо от това, съкращенията, обявени от годината до момента, са намалели с 5% спрямо предходната година на фона на все още силен пазар на труда, пише Reuters.

Обявленията за съкращаване на работни места се увеличиха до 90 309 през март от 84 638 през февруари, съобщи фирмата за преместване Challenger, Gray & Christmas. На годишна база нивото се е увеличило леко с 0,7% от 89 703 съкращения, обявени през март 2023 г.

IBM - поредният гигант, който планира съкращения на работни места

IBM - поредният гигант, който планира съкращения на работни места

На този фон технологичната компания очаква "силна 2024 година" за приходите

Технологичната индустрия продължи да изпреварва други сектори в съкращенията на работни места през първото тримесечие на тази година, като обяви 14 224 през март и 42 442 от началото на годината. Правителството на САЩ отчете 36 044 уволнения през март, най-високото ниво от септември 2011 г. насам, до голяма степен в сферата на ветераните и армията на Съединените щати.

Cisco се готви за масови съкращения

IT гигант с десетки служители у нас се готви за масови съкращения

Компанията ще се концентрира върху областите с голям потенциал за растеж

През първите три месеца на годината компаниите са обявили 257 254 съкращения спрямо 270 416 през първото тримесечие на миналата година, още една индикация за пазара на труда, който продължава да се задържа на фона на високите лихвени проценти на Фед. Доклад от ADP за обработка на заплати в сряда показа, че през миналия месец са създадени повече от очакваното 184 000 работни места в частния сектор, а правителството в петък се очаква да докладва за общо 200 000 работни места, добавени през март.

Новото обяснение на Google относно предстоящите масови съкращения

Новото обяснение на Google относно предстоящите масови съкращения

Изпълнителният директор на компанията Сундар Пичай коментира защо "уволненията са нужни"

Работодателите най-често цитират усилията за намаляване на разходите и преструктуриране като причини за премахване на работни места, каза Чалънджър, старши вицепрезидент на Challenger, Gray & Christmas, Inc.

"Много компании изглежда се връщат към подхода "правете повече с по-малко". Докато технологиите продължават да водят всички индустрии досега тази година, няколко индустрии, включително енергетиката и промишленото производство, съкращават повече работни места през тази година, отколкото миналата", обясни експертът.