Германският автомобилен концерн Volkswagen Group бе подведен под отговорност от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) заради скрита информация за скандала "дизелгейт" от инвеститорите, пише Bloomberg.

Автомобилният производител продаде корпоративни облигации и ценни книжа, обезпечени с активи за милиарди долари в периода от 2010 до 2015 година, след като е прикрил измамата с вредните емисии.

"Инвеститорите, които са купували активите, не са знаели, че VW лъже потребителите и държавните органи за вредните емисии", твърди SEC.

Комисията по ценните книжа и борсите е предупредила германската компания, че може да предприеме действия по принудително изпълнение относно разследване, което е започнало през 2017 година.

Твърденията, че VW укрива информация за използвания софтуер в дизеловите автомобили, започнаха през 2015 година, когато избухна скандалът.

Над 300 000 собственици в Германия се включиха в съдебния иск към Volkswagen

Над 300 000 собственици в Германия се включиха в съдебния иск към Volkswagen

Това е първата колективна жалба срещу концерна в собствена му страна

В същото време германският съд е в процес на изслушване на исковите молби на хиляди инвеститори на стойност над $10 милиарда. Следващото изслушване е насрочено за 25-и май.

Германските прокурори ще проведат криминално разследване дали настоящият главен изпълнителен директор Херберт Дийс, председателят Ханс-Дитер Пьоч и тогавашният главен изпълнителен директор Мартин Винтъркорн са информирали инвеститорите твърде късно за дизеловите нарушения. Прокуратурата ще реши дали да повдигне обвинения на триото в манипулиране и заяви, че ще образува административно разследване срещу компанията.

От VW заявиха наскоро, че не са укривали информация по време на скандала и след това, а тримата мениджъри отрекоха обвиненията.