На 25-и януари 2024 г. за двадесети пореден път Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди компании, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през последната година.

Наградата на германската икономика в България за 2023 г. беше присъдена в три категории - "Голямо предприятие", "Малко и средно предприятие" и "Социален ангажимент". Общо 15 бяха номинираните компании. Членството в ГБИТК не беше условие за участие. Жури с представители от икономическите и обществени среди определи победители във всяка една категория.

Снимка 650739

Модератор на събитието бе д-р Кристина Баксанова, ръководител "Международни новини" на bTV Новините в bTV Media Group.

Събитието откри Тим Курт, президент на ГБИТК. Той поздрави д-р Мартин Ванслебен, главен управител на Германската индустриално-търговска камара в Берлин, който бе сред официалните гости на церемонията и сподели, че за да бъдеш най-голямата двустранна камара в България от дълги години с над 600 фирми членове е голям успех, но и голяма отговорност и това е плод на неуморна работа от страна на Управителният съвет, ръководството и екипът на Камарата и добави, че това юбилейно издание на наградите е не само празник на бизнеса, но и празник на взаимоотношенията, приятелствата и споделените успехи.

Снимка 650740

Н.Пр. Ирена Мария Планк, посланик на Федерална република Германия в София, поздрави всички гости и посочи, че компаниите имат важен принос за задълбочаването на икономическото сътрудничество между двете страни.

Д-р Мартин Ванслебен, главен управител на Германската индустриално-търговска камара (DIHK), направи ретроспекция на историята на Камарата - от нейното създаване и отбеляза влиянието на актуални събития и свързаните с това предизвикателства, за които са необходими съвместни усилия за преодоляването им.

Снимка 650738

Д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК сподели, че ще говори за последен път в качеството си на главен управител на ГБИТК пред подобна публика в рамките на раздаването на Наградата на германската икономика в България. Той направи кратка равносметка на изминалите 30 години - представителство на германската икономика в България и изказа специални благодарности за подкрепата към присъстващите официални лица.

Сред официалните гости на церемонията по връчване на Наградата на Германската икономика бе Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа. Тя сподели, че Германия инвестира умно и дългосрочно, подпомагайки на българската икономика да създава продукти с висока добавена стойност.

Кратко приветствие към гостите отправи Николай Павлов, заместник-министърът на икономиката и индустрията.

Питър Рубен, главен изпълнителен директор на ОББ и КВС Банк, Кънтри мениджър на KBC Груп в България в качеството си на генерален партньор на събитието поздрави всички гости.

Сред гостите на церемонията бяха Тим Кнол, ръководител координиране на AHK: Източна Европа, Централна Азия и Западни Балкан, Елена Шекерлетова, заместник-министър на външните работи, Мартин Гиков, заместник-министър на иновациите и растежа, Урзула Хайцел, заместник-директор на дирекция "Европа и панаирно дело" в Баварското държавно министерство на икономиката и Меглена Плугчиева, дългогодишен посланик на България в Германия.

В категория "Голямо предприятие" за победител бе отличена фирма "Шварц Глобал Сървисис България". Михаил Петров, главен изпълнителен директор на компанията получи лично наградата. Наградата бе връчена от министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева и д-р Мартин Ванслебен, главен управител на Германската индустриално-търговска камара.

Победителят в категория "Малко и средно предприятие" е "ЛогиСофт" като наградата прие Крум Павлов, създател и управител на "ЛогиСофт" и Томас Вестерховен, директор Продажби и Маркетинг, заместник-министърът на икономиката и индустрията и Соня Миклай, главен управител на ГБИТК от 1 март 2024 г.

В категория "Социален ангажимент" призът отиде при "Кауфланд България". Наградата, приета от Иван Чернев, изпълнителен директор на Кауфланд България бе връчена Питър Рубен, главен изпълнителен директор на ОББ и КВС Банк, Кънтри мениджър на KBC Груп в България и д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК.

По традиция ГБИТК връчи и почетни грамоти за ползотворно дългогодишно сътрудничество с Камарата и успешно реализирани проекти през изминалата 2023 г. на Стефан Делайе, президент на Френско-българска търговска и индустриална камара (ФБТИК) и г-жа Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на ФБТИК, адв. Владимир Пенков, председател и старши съдружник в "Адвокатско дружество Пенков, Марков и партньори, Огнян Атанасов, кмет на Община Кюстендил и Петър Михайлов, главен управител на Петър Михайлов и Ко. Тим Курт, президент на ГБИТК връчиха почетните грамоти и плакети.

С решение на Управителния съвет на ГБИТК като признание за изключително големите заслуги и цялостен принос за развитието на двустранните търговско-икономически отношения между Република България и Федерална република Германия Почетната награда на германската икономика в България за личности се присъжда на д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК. Урсула Хайнцел, заместник-директор на дирекция "Европа и панаирно дело" в Баварското държавно министерство на икономиката, регионалното развитие и енергетиката, Добри Митрев, председател на Управителния съвет на Българска стопанска камара, Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България и проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС поднесоха своите официални поздравления към д-р Василев.

ОББ АД бе генерален партньор на събитието, партньори бяха - Digital Technology Center Commerzbank AG Sofia Branch, BASF Bulgaria, MEA Metall Group, Blaser Group, Anwaltskanzlei "Georgiev, Todorov&Co", Kyashif и Schenker.

Медийни партньори на събитието бяха Капитал, Българска телеграфна агенция (БТА), Economy.bg, Money.bg, Лидер.бг и сп. Мениджър.