Известните личности непрекъснато са в публичното пространство. От това следва, че те би трябвало да дават добър пример на обществото. Някои от най-големите знаменитости обаче имат досиета във Федералното бюро за разследване на САЩ, пише Reader`s Digest. Вижте на какво се дължи това.

Снимка 301095

Източник: Getty Images

Стив Джобс

През 1991 година ФБР проучва миналото на Стив Джобс, защото е бил номиниран за член на екипа на тогавашния президент Джордж Буш. Според досието за някои въпроси Джобс е заобикалял истината, за да постигне целите си. От доклада става ясно, че създателят на Apple e взимал LSD в тийнейджърските си години. Самият Джобс го определя като приключение, което му е дало урок и го е променило.

Снимка 400852

Източник: en.wikipedia.org

Уолт Дисни

Отношенията на американския продуцент с ФБР продължават около 30 години, от 1933 г. до смъртта му през 1963 година. Създателят на Мики Маус е сътрудничил като информатор на ФБР. Той е съобщавал на службите имена на хора от Холивуд, които според него са имали нещо общо с комунизма. В замяна ФБР позволява на Дисни да снима филма за Мики Маус в своята централа във Вашингтон.

Снимка 400853

Източник: Flickr

Чарли Чаплин

Досието от 2000 страници във ФБР на филмовата икона е отворено през 1922 година от Едгар Хувър, още като директор на Бюрото за раследване. Той е смятал, че Чаплин е британски бежанец и комунист и представлява заплаха за националната сигурност. ФБР дори ангажира своя британски еквивалент, MI5, за да шпионира Чаплин. Когато главният прокурор на САЩ не позволява повторното влизане на Чаплин в страната след пътуване до Лондон, през 1952 година, Чаплин и съпругата му Уна се местят за постоянно в Швейцария.

Снимка 400855

Източник: en.wikipedia.org

Хелън Келър

Тя е първият сляп и глух човек в историята, който получава бакалавърска степен. Привлича интересът на ФБР в началото на 20-и век. По това време Келър е социалист, противник на президента Удроу Уилсън, поддръжник на раждаемостта и съосновател на Американския съюз за граждански свободи. Заради тези нейни дейности, тя е смятана за радикалист.