През февруари един малък град в Калифорния започна да дава безусловен базов доход или популярен още като гражданска заплата на хора в нужда, живеещи там. Първите резултати от него са готови и Fortune разказва за какво тези хора са харчили въпросните 500 долара месечно.

Проектът, който ще се провежда в град Стоктън в продължение на 18 месеца, включва 125 души. За първите седем семеца от изпълнението му данните показват, че тези, получаващи гражданска заплата, са я харчили основно за храна, облекло и за плащане на сметки.

Сега кметът на града Майкъл Тъбс се надява след като първите резултати бъдат публикувани властите в Калифорния да помислят за въвеждането на базов доход за целия щат.

"В тази страна имаме проблем с това да разграничаване на хората, които наистина имат сериозни финансови затруднения и тези, които са изправени пред такива заради своята пристрастеност към алкохол, наркотици и хазарт", казва той.

"Смятам, че е важно да покажем, че тези хора не използват дадените им пари за такива неща. Те ги използват за наистина продукти от неща от първа необходимост", допълва Тъбс.

Критиците на идеята за гражданска заплата казват, че експериментът в Стоктън няма да даде достатъчно важна информация, тъй като е ограничен като период и като хора, които са включени в него.

Мат Зволински, който е директор на Центъра по етически, икономически и публични политики в Университета в Сан Диего казва, че е малко вероятно човек да промени поведението си, ако знае, че ще получава въпросната гражданска заплата за определен период от време.

"Това е една от причините, поради която казвам, че експериментът по-скоро разказва една история, отколкото е реална социална наука", казва Зволински.