Джак Ма, основателят на най-големият сайт за онлайн продажби в Китай и най-богатия човек в Азия, знае едно и две неща за забогатяването. Ма, на практика е осъществил "американската мечта", макар и в "китайски вариант".

Не си мислете обаче, че му е било лесно. Започнал от нулата, като учител по английски език, Ма, не веднъж е бил отхвърлян. Той обаче, никога не се е отказал.

Според Джак Ма да се откажеш е "най-големият провал". Ако се осмелиш да се пробваш, направиш най-доброто на което си способен, то вече си успял, независимо от резултата, смята Ма. Подобно на повечето лидери и Ма смята, че хората се учат в най-голяма степен от своите грешки и трудности.

В книгата "Защо не забогатяваме? И как да променим това..." съм се опитал просто и систематично да обобщя финансовите правила, според които да живеете и спазването, на които е важно, макар и не достатъчно условие, за да тръгнете по пътя към финансовата независимост. А ето и някои от основните принципи, които съм представил:

Можете да поръчате книгата от ТУК

  1. Живейте под възможностите си

С този принцип започнах тази книга, и то неслучайно. Ще го повторя отново, за да може да го запомните добре. Повтаряйте си го, докато вникнете в същността му и не започнете да го следвате естествено и от само себе си.

Основният принцип тук е следният: Ако не можете да си позволите покупка с налични средства без ползването на кредит, просто не я правете. Ще се изненадате колко ще спестите от "нерализирани покупки", които най-вероятно по-късно вече ще сте осъзнали, че не са ви били необходими.

Не забравяйте принципа на Парето, който може да се перифразира в случая - 20% от покупките които правите, носят 80% от удовлетвореността ви. Или казано по друг начин, можете да спестите голяма част от разходите си, без това да ви прави по-малко щастливи.

Ако доходът ви е 25 000 лева годишно, живейте така, сякаш е 15 000 лева.

  1. Избягвайте "лошите" и скъпи кредити, запознайте се с алтернативната им цена

Не всички кредити са еднакви. Някои са по-лоши от други. В графата най-лоши кредити влизат кредитните карти, заемният капитал от брокера ви (ливъридж), кредитите от заложни къщи, потребителските кредити и др.

Няма да се лъжем, кредитите често са наложителни. Трябва обаче, добре да обмислите за какво ще ги ползвате. Защото алтернативната цена на един жилищен кредит или нов автомобил на изплащане, е достъпът ви до финансиране на вашите бъдещи идеи.

А такива неимоверно ще се появят особено, ако се отличавате с амбицията, присъща на всички хора, които са успели и забогатели.

  1. Плащайте първо на себе си

Тайната за забогатяването - в лицето на принципа "Плащай първо на себе си", не е нова и е разкрит още в древна финансова притча. Автоматизирайте процеса на спестяване, за да ви е по-лесно и да не го мислете. Да плащате първо на себе си, ще ви научи на дисциплина, а дисциплината - е може би втория най-важен критерий за успех (каквото и да правите), след постоянството.

  1. Инвестирай разумно

Поставете си реалистични инвестиционни цели. Инвестирайте дългосрочно или с хоризонт "вечност". Избягвайте излишните рискове. Не се поддавайте на модерното и не се подмамвайте от "свръхтъргуване". Не си мислете, че сте по-умен от всички останали и можете да биете пазара непрекъснато за един по-дълъг период от време. Следвайте стриктно и дисциплинирано, предварително определени стратегия и план за търговия, не се водете от егото си. Учете се от успеха на великите инвеститори...

Това са само част от набелязаните в тази книга щрихи по отношение на инвестициите.

Снимка 310946
  1. Подобрете финансовите си знания

Прочетете повече за инвестициите в акции, взаимни фондове и недвижими имоти. Пример: спестените 4 лева за кафе навън, са около 80 лева на месец или 960 лева на година.

Инвестирани, тези пари, за 25 години, при средна доходност от 8% (каквато е доходността на широкия щатски индекс S&P 500 за последните 50 години) биха се превърнали в сумата от 75 796 лева. Основно благодарение на най-добрия Ви приятел - сложната лихва. Не е лошо, нали?

Научете повече за инвестирането, от сайта за безплатни обучения Trading101.eu, или се запишете на индивидуален курс за трейдъри.

  1. Инвестирайте в себе си

Ако имате малък капитал, това, което можете да направите най-добре с него, е да го инвестирате в себе си. Това е инвестицията с най-голяма възвръщаемост, която ще ви се отплаща под формата на по-висок доход през целия ви живот. А този по-висок доход, ще се олихвява със сложна лихва...

  1. Погрижете се за старините си

Колкото по-рано, толкова по-добре. Както ще научите от книгата - "Защо не забогатяваме? И как да променим това...", човек стартирал да спестява за старини между 25 и 35 годишна възраст, ще има, когато се пенсионира, повече от този, стартирал да пести от 35 до 65 годишна възраст при заделяне на същата сума.

  1. Мислете за това какво ще ви направи наистина щастлив

Материалните покупки няма да ви направят щастливи поне в дългосрочен план. Припомняйте си това следващия път, когато си купите нещо, от което нямате нужда в действителност.

  1. Четете книги

Това е една от тайните на Бъфет. Бъфет не веднъж и два пъти е споделял, че чете много, чете непрекъснато, колкото и да е натоварено ежедневието му. Неговата "дясна ръка" - Чарли Мънгър, също чете не по-малко... А дали това няма нещо общо със забележителния успех на двамата гениални инвеститора?

Ако искате да научите още за нещата, които ни пречат да забогатеем и как "да тръгнете по пътя към богатството", то можете да направите това, като си поръчайте книгата от тук.