Ръководителят на отдела за Европа на Международния валутен фонд смята, че на Гърция ще са й нужни поне 20 години, за да може да се върне към нивата на БВП от преди кризата. 

На проява в Оксфордския университет Пол Томсен остро е разкритикувал начина, по който гръцките правителства са прилагали помощните програми, като подчертал, че "акцентът в тях е бил поставян най-вече върху орязването на заплатите, а не върху реформите", пише вестник. "Имерсия", цитиран от БТА. 

Според гръцкия телевизионен канал Скай, Пол Томсен обаче не казал никакви критични думи за грешките, допуснати от МВФ по гръцката програма, нито пък за неговата отговорност по разрастването на кризата в Гърция. 

Преговорите за финансово участие на МВФ в спасителната програма на Гърция отбелязаха напредък, но остава да бъде изминат още път за сближаване на позициите, посочи говорител на МВФ, цитиран от АФП. 

В Брюксел продължиха дискусиите между представители на Гърция, на еврозоната и на МВФ за ключовите реформи като тези на пенсионната система и на пазара на труда, посочи Джери Райс, говорител на МВФ. Беше отбелязан напредък, но остава още работа за предоляване на съществуващите разногласия, повтори говорителят. Той не можа да посочи дата за евентуално споразумение. 

Трима гръцки министри, включително финансовият министър Евклидис Цакалотос, се намират в Брюксел тази седмица в опит за постигане на споразумение с кредиторите за реформите, които се изискват за одобряването на прегледа на спасителната програма, необходим за отпускането на следващия транш от помощта за страната, за да може Атина да покрие плащания по дълга си през юли.

До момента Гърция е получила 31,7 милиарда евро по спасителния план, който е трети от 2010 г. насам.