Доналд Тръмп скоро може да има възможност да обори схващането, че пазарните сили ще убият американската въгледобивна промишленост и ще продължат да държат чистата енергия във възход, пише Bloomberg.

Две инициативи очакват решение във Вашингтон - едната за подкрепа на конвенционалните огромни енергийни централи, а втората - за въвеждане на такса за соларните панели. Двете заедно могат да позволят на президента на САЩ да преобърне изцяло енергийните пазари и да отнеме предимството на възобновяемите източници.

Двете стъпки, които включват позоваването на закони, които не са използвани от десетилетие, идват в момент, в който Конгресът трябва да вземе решение дали да подкрепи плана на Белия Дом за реформа на данъчната система, който ще подкопае основния източник на финансиране на чистата енергия. Ако всичко това се случи, въпросът дали падащите цени на енергията от вятъра и слънцето ще са достатъчни, за да ги задържат над повърхността при президент, който подкрепя традиционните изкопаеми горива.

"Основната посока изглежда ясна", казва анализаторът Итън Зиндл. "Ако всичко това се случи, новините за възобновяемите източници няма да са добри", допълва той.

Последното развитие дойде в петък, когато енергийният министър Рик Пери призова Федералната комисия за енергетика да подпомогне ядрените централи и тези на въглища в състезанието на пазара. Искането се позовава на 30-годишен закон, който позволява преференциални условия за централи, които могат да пазят на място гориво за 90-дневен период.

Предложението може да подпомогне централите да продължат работа, дори и да няма икономическа полза от това. Приемането на такова решение обаче би било значителна промяна във философията на Комисията, която досега бе оставила свободният пазар да определя правилата. Двама от тримата комисари са номинирани от Тръмп.

Искането за тарифи върху вноса на соларни панели пък не идва от Белия Дом, но очаква решението на Тръмп. То бе внесено от Suniva Inc., производител на панели, който фалира, и се позовава на закон, който не е използван успешно от 2002 г. Компанията твърди, че конкуренцията на производители извън САЩ я е докарало до фалита.

През последните две години вятърните и соларните ферми отговарят за половината от новия капацитет, добавен в преносната мрежа. Това се случва благодарение на две икономически тенденции: първата - спадът на цените на газа, което свали цената на електричеството и принуди остарелите генератори, захранвани с въглища, да затворят. Втората - намаляването на цените на самите вятърни и соларни ферми.

В крайна сметка мерките на Тръмп най-вероятно няма да навредят на източниците на възобновяема енергия, но временно могат да ги забавят, смята Кен Локлин, директор на Impax Asset Management LLC.