Войната в Украйна е пред ново пренареждане на силите заради бойната техника. След противотанковите ракети "Джавелин", дроновете "Байрактар" и "Шахид" и комплекса HIMARS, през следващите месеци посоката на развитие на конфликта ще е зависима от представянето на западните танкове, с които Киев се надява да проведе ново контранастъпление - и именно затова Русия вече готви своите ответни мерки.

Все още не е ясно колко броя от германските танкове "Леопард 2" ще бъдат предоставени на Украйна от западните съюзници, но освен тях на бойното поле в близките месеци ще бъдат и поне 14 британски "Чаланджър 2" и 31 американски "Абрамс". Това са три от най-добрите основни бойни танкове в света.

Leopard 2 - танкът, с който Украйна иска да спечели войната

Какво представлява танкът, с който Украйна иска да спечели войната

Бойната машина може да даде на Киев значително предимство, но не липсват и рискове

При добра подготовка на екипажите и използване на машините в достатъчно количество по дадено направление, те имат потенциала да пробият руската отбрана, например - в посока ключовия за връзката на Крим с Русия Мариупол.

Една голяма "лека" ракета

И най-добрият танк обаче е просто движеща се мишена за авиацията. Затова и в района на бойните действия преди дни беше забелязан щурмови вертолет Ми-28НМ с новата противотанкова ракета ЛМУР (лека многоцелева управляема ракета) "Изделие 305", съобщава Defense Blog.

Със своите 105 килограма, тя е "лека" само в сравнение с другите системи за унищожаване на бронетехника в руския арсенал като "Атака-1" и "Вихр-1", които са с наполовина по-малко тегло. Нейната разработка започва около 2007 г., като тя е съпроводена с много забавяния, скандали и частично прекратяване на програмата, довело до съдебни дела. Едва през 2021 г. ракетата беше показана публично, като се смята, че няколко бройки са били изпробвани в Сирия.

Снимка 604433

Източник: Wikimedia Commons

Публичен дебют в украинският конфликт е важен за Русия и защото въпреки конфликта и санкциите, все пак остава възможността страната да изнася оръжие. Новата ракета към момента не е изнасяна в чужбина. При цена от 227 000 долара за бройка, тя излиза доста "солено" на руските въоръжени сили, но добро представяне може да мотивира политическите и военните ръководства на държави като Индия и Китай да направят покупка на експортна модификация.

Финландия купува ракети от Швеция и Израел, със средства по ускорена програма за въоръжаване

Финландия купува ракети от Швеция и Израел, със средства по ускорена програма за въоръжаване

Двете сделки са на приблизително еднаква стойност

ЛМУР има хибридно оптично/инфрачервено насочване, около 14,5 км боен радиус, 25-килограмова бойна глава и може да се изстрелва както от наземна установка, така и от въздуха. Именно на борда на щурмови вертолет Ми-28НМ ЛМУР беше заснета за първи път в небето на Украйна, като според руски издания през този месец на фронта е започнало внедряването на другия боен хеликоптер, който може да използва ракетата - Ка-52М.

Има съмнения, че с ЛМУР са атакувани складове на украинската армия още през лятото, но към момента това не е потвърдено от Москва.

"Частни" танкове

Голяма част от най-тежките сражения в Украйна руснаците водят не с редовната си армия, а със силите на частната военна компания "Вагнер" на близкия до Владимир Путин бизнесмен Евгений Пригожин. Именно те е много вероятно и първи да се срещнат с предоставената на Украйна западна бронетехника. Наемниците имат на разположение и бронирана техника, като изображения в Telegram показват най-новата им придобивка - танкове Т-90С "Бхишма", експортен вариант за Индия.

АП: Сърбия тайно се въоражава с ракети и ПВО системи от Китай

АП: Сърбия тайно се въоражава с ракети и ПВО системи от Китай

Шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали на гражданското летище в Белград тази събота

Т-90С се отличава с подобрени въоръжение, маневреност и защита. Бойната машина е на въоръжение не само в азиатската страна, но и в ред други армии по света и се смята за един от най-успешните експортни продукти на руския военно-промишлен комплекс. Цената на бройка е над 4 млн. долара, което пак е значително по-евтино в сравнение със западните образци.

Снимка 604432

Източник: iStock

Доставката на "индийския" модел започва през 2001 г., като в Русия са произведени около 150 броя, а допълнително още 1300 са направени по лиценз. Алжир има над 600 единици. И двете страни имат повече бройки Т-90, отколкото Русия.

Производството в момента е затруднено от санкциите, наложени на страната. Не е ясно откъде са дошли заснетите в социалните мрежи Т-90С, като според онлайн изданието Frontier India възможно обяснение е че са хвърлени в бой машини, които преди войната са били транспортирани в Русия за ремонт и модернизация. Не е ясно обаче дали в Делхи са разрешили това и, ако да, то при какви условия.

Според независимите наблюдатели от Oryx такива танкове за износ вече е използвала и руската армия, като даже е загубила поне три от тях.