Американските военновъздушни сили са провели последния планов изпитателен пуск на новата хиперзвукова ракета AGM-183A ARRW, при това не къде да е - а в Тихия Океан, буквално пред погледа на Китай, съобщава The War Zone.

Пълнофункционален прототип на новото оръжие е бил изстрелян от бомбардировач B-52H, излетял от авиобаза в ключово важния за Вашингтон остров Гуам. Както отбелязва изданието, при евентуален конфликт с Китай именно бомбардировъчните части, базирани там, ще имат ключова роля.

Забравете за свръхзвука. САЩ разработва ракети, движещи се с хиперзвукова скорост

Забравете за свръхзвука. САЩ разработва ракети, движещи се с хиперзвукова скорост

Летателната машина трябва да бъде готова през 2019-а

ARRW по замисъл също е предназначена за поразяването на ключови цели - командни центрове, ключови възли от системата за ПВО и т.н. Очевидно е, че изстрелването има както военно, така и политическо значение като демонстрация на сила.

Въпросът е дали ракетата въобще някога ще застъпи на бойно дежурство.

До момента ARRW с бойна глава е изпитвана най-малко три пъти - през март, август и октомври 2023 г. Първият пуск със сигурност се провали, докато за другите два няма много информация. През декември 2022 г. ракетата летя успешно, но не в бойна конфигурация. Всъщност, и за последното изпитание от преди няколко дни не се знае дали е било успешно, или не. От американските ВВС единствено посочват, че са събрали ценни данни.

Още около първия неуспех с ARRW военновъздушните сили обявиха, че ще приключат програмата и ще насочат финансовия и инженерния ресурс към друга ракета. Става дума за т.нар HACM, която е много различен тип хиперзвуков апарат - на теория по-труден за прехващане и с размери, които позволяват да го носи и по-малък самолет. По-късно позицията се смекчи и се заговори за комбинация от поне две иновативни оръжия.

САЩ намериха отговор на руската хиперзвукова ракета "Кинжал"

САЩ намериха отговор на руската хиперзвукова ракета "Кинжал"

Glide Breaker ще ги сваля като в каубойски филм

"Към момента ARRW не присъства в бюджета за фискалната 2025 г.", заяви миналата седмица пред конгресмените ген.-лейтенант Дейл Уайт. Той обаче подчерта, че резултатите от тестовете ще имат голямо влияние върху финалното решение.

Каквото и да се случи, едно е сигурно - за да догонят Русия и Китай, САЩ се готвят да дадат много пари. Програмата по разработка на ARRW се оценява на 1,7 млрд. долара, а тази за HACM - на 2,4 млрд.