Изключително амбициозен проект за нова зенитна ракета е в ход в Китай. Екип от учени от свързания с въоръжените сили на страната Северозападен политехнически университет са създали система, която може да порази цел, отдалечена на цели 2000 километра от пусковата установка, пише в. South China Morning Post.

Първоначалното задание е било за 10-метрова ракета с тегло до 4 тона, но според изданието тези параметри даже са били надминати и тази далекобойност е постигнато с 8-метрова ракета, която тежи 2,5 тона. Тя може да бъде изстрелвана и от мобилна установка.

САЩ показаха на Китай хиперзвукова ракета, която може и да не влезе в производство

САЩ показаха на Китай хиперзвукова ракета, която може и да не влезе в производство

ARRW до момента имаше доста противоречиви резултати при изпитанията

По пътя си към целта първоначално тя ще получава в реално време информация от разузнавателни спътници. Според китайските военни констелацията "Джилин-1", която е най-голямата по рода си, е в състояние да следи в реално време полета на летателен апарат с размерите на изтребител F-22 - а всеки бомбардировач като B-21 или самолет за далечно радиолокационно откриване е доста по-бавен. Заради използването на оптични сензори с изкуствен интелект, предимствата на стелт технологията отпадат.

При наближаване до целта ракетата ще активира собствени сензори, като все още не е ясно какви са те.

Официално повече подробности за ракетата не се споменават, но според SCMP вероятно разработката стъпва на хиперзвуковата ракета "Фейтиан-1", която също е дело на университета и беше изпробвана успешно преди два години. Тя е първата от вида си, която използва безопасен и евтин керосин и конструкцията ѝ е специално оптимизирана за по-дълъг полет на голямо разстояние.