Под сериозна въпросителна е оцеляването на програмата за нова американска междуконтинентална балистична ракета. Причината - разработката на Northrop Grumman поглъща значително повече средства от предвиденото, пише Defense News.

LGM-35A Sentinel трябва да замени намиращите се на бойно дежурство от времето на Студената война Minuteman III ракети, като първоначалните разчети при подписването на договора през 2020 г. бяха, че това ще струва 96 милиарда долара. Сега, обаче, американските ВВС изчисляват, че сумата ще нарасне с 37% и въпросът отиде в Конгреса.

Новата руска ракета "Циркон", която може да поразява атомни самолетоносачи

Новата свръхзвукова руска ракета, която може да поразява атомни самолетоносачи

Как се извършва насочването на тези ракети, какви цели и на какво разстояние поразяват

Повечето проблеми са в частта от програмата, свързана с управлението и изстрелването на ракетите - най-сложната част от програмата.

Оказва се, че силозите на Minuteman III не са в достатъчно добро състояние и трябва да бъдат основно ремонтирани, а също така и да се изграждат нови с всички свързани с това административни и строителни затруднения. Освен това, трябва да се изградят хиляди километри оптични трасета на територията на 5 щата.

Тайнствената руска ракета 9M729

Тайнствената руска ракета 9M729

САЩ и НАТО обвиняват Русия, че с нея нарушава договора за разоръжаване

Докато се случва всичко това, все така 400 междуконтинентални балистични ракети трябва да са в бойна готовност.

Разработката на самата ракета Sentinel върви добре - с неголямо увеличение на разходите и успешен пробен пуск на двигателя. Въпреки това, очакването е новите комплекси да бъдат приети на въоръжение 2 години по-късно от предвиденото - през 2029 г.

Сега Пентагонът ще трябва да потвърди официално пред конгресмените, че няма по-евтина алтернатива на Sentinel, че разходите са оправдани и че си струва да бъде отрязано финансирането на други програми. Ако това не се случи, проектът пропада.