Министерството за антимонополното регулиране и търговия на Беларус определи тарифи за услуги за транспортиране на петрол в три допълнителни посоки. Това се казва в постановлението, публикувано на националния легален интернет портал, предава РИА Новости.

Става дума за установяване на тарифи за транспорт на петрол в посоките Невел (граница на Русия и Беларус) - Полоцк (Беларус), Унеча (Високое) (граница на Руската федерация и Беларус) - Полоцк и Полоцк - Новополоцк. Според документа тарифите са определени на 45,39 рубли за тон, съответно 175,60 рубли и 0,46 рубли. Резолюцията влиза в сила след официалното й публикуване.

САЩ обмислят нови санкции заради "Северен поток 2" и "Турски поток"

САЩ обмислят нови санкции заради "Северен поток 2" и "Турски поток"

Газопроводът до Германия подкопава трансатлантическата сигурност, смятат от Вашингтон

Решението се дължи на необходимостта от извършване на техническа работа на определени участъци от нефтопроводите на "Гомелтранснефт Дружба", обясниха от пресслужбата на регулатора.

По-рано радио Sputnik съобщи как министър-председателят на Беларус оценява въздействието на американските санкции върху покупките на петрол от Русия.

Според премиерът, "руските доставки на петрол за рафинериите в Беларус се извършват рутинно и санкциите на САЩ те ги засягат".

Защо Русия ще запази водещи позиции в петролния сектор на фона на "зеления преход"?

Защо Русия ще запази водещи позиции в петролния сектор на фона на "зеления преход"?

Москва има големи надежди за развитието на Арктика по отношение на производството на енергия

"Ние купуваме нефт не от САЩ, а от нашия партньор - Русия. Всички договори са подписани, петролът се доставя в съответствие с условията на тези договори. Всичко е абсолютно нормално и спокойно ", подчерта министър-председателят Роман Головченко. Той припомни, че американските санкции се прилагат за американски физически и юридически лица, както и за компании, в които американски граждани или юридически лица от тази държава притежават контролен пакет.

Путин е съгласен Русия да продаде нефтено находище на Беларус

Путин е съгласен Русия да продаде нефтено находище на Беларус

Експерт коментира каква ще е ползата за двете страни

През февруари американската администрация наложи санкции на 43 белоруски граждани, включително високопоставени служители, за "подкопаване на демокрацията" в републиката. В края на април САЩ решиха да подновят санкциите срещу 9 големи беларуски нефтохимически предприятия "заради нарушения на човешките права в Беларус".