Почти 20% от домакинствата в Китай смятат, че цените на жилищата ще се повишат през четвъртото тримесечие на годината. Това се казва в доклад на централната банка, цитиран от Yahoo Finance.

Проучването сочи, че 19,9% от домакинствата смятат, че цените на жилищата ще се повишат през четвъртото тримесечие на годината, а 12,7% от домакинствата очакват те да спаднат през този период от време.

82,5% от банкерите смятат, че паричната политика е подходяща за купуване на жилище чрез кредит.

Цените на новите жилища в Китай се повишиха с най-бавните си темпове през август, на фона на усилията на властите да овладеят нажежения пазар на имоти. Очаква се мерките да ограничат растежа на цените на жилищата занапред.

В края на септември Китай призова финансовите институции да помогнат на местните власти да стабилизират жилищния пазар и да защитят правата на някои купувачи на жилища, писа тогава Bloomberg.

Като цяло правителството се стреми да направи така, че закупуването на имот да не бъде цел за гражданите. Още през 2016 година президентът Си Цзинпин обяви, че имотите са за живеене, а не за спекулиране.

На този фон продажбите на нови жилища са се сринали с 23% на годишна база през юли, сочи анализ на пазарите от 30 китайски града на компанията Wind.