Британците наброяват общо 14.5 процента от дела на испански имоти, закупени от чужденци през първото тримесечие на годината. Това сочат данни от испанския регистър за недвижимите имоти, цитирани от Bloomberg.

Делът отчита най-ниското ниво откакто започва да се води регистърът през 2006 година.

През миналата година британските купувачи са наброявали 19 процента от покупките на имоти, направени от чужденци. Това се сравнява с 38%, отчетени през 2008 г., когато британският апетит за закупуване на испански ваканционни домове отчете своя връх.

Британци са се сдобили с около 2 175 жилища в Испания през първото тримесечие от настоящата година, което е паднало от около 2 800 спрямо година по-рано, сочат изчисления, базирани на данни от регистъра.

"Ефектът на Brexit очевидно оказва значително влияние върху покупателното поведение на купувачите в Испания", отчита доклад към регистъра. "Търсенето е насочено надолу", посочва още документът.

Новата жертва на Brexit – ирландските пъбове

Новата жертва на Brexit – ирландските пъбове

Излизането от ЕС носи удар по продажбите

Гражданите от Великобритания все още наброяват най-големия дял от чуждестранни купувачи на имоти в европейската страна. Челната тройка тук се оформя от французи и германци.

Дори и при тези стойности агенти на недвижими имоти се съгласяват, че бъдещето остава несигурно и следващите движения на стерлинга са от ключово значение.

"Британският интерес към Испания не е приключил, но става все по-скъп", коментира управителят на сайта Spanish Property Insight Марк Стюклин, който наблюдава тенденциите при недвижимите имоти в Испания.

Според експерти спадът в паунда вследствие на Brexit означава, че британците вече не могат да си позволят къщата, която биха искали да закупят в Испания.

"Паундът е най-големият проблем за бъдещите купувачи", допълни Стюклин.

Brexit вече започва наистина да удря по джоба на британците

Brexit вече започва наистина да удря по джоба на британците

Оказва реален натиск върху потребителските разходи