Индонезия ще започне строителството на луксозен жилищен комплекс на стойност $2,7 милиарда, което го прави един от най-скъпите в света, пише Daily Sabah. Още по-любопитното е, че проектът е предназначен за хиляди държавни служители.

Жилищният комплекс ще се намира в новата столица на остров Борнео. През 2019 година страната обяви план за преместване на столицата си от Джакарта в гориста зона в Борнео. Преместването се оценява на $32 милиарда.

Докато западни фирми масово напускат Русия, Индонезия кани руските инвеститори

Докато западни фирми масово напускат Русия, четвъртата по население страна кани руските инвеститори

Страната започва строителството на новата си столица

Новата столица ще носи името Нусантара, а властите вече са започнали изграждането на основна инфраструктура в района с цел преместване на част от държавната администрация и държавните служители през 2024 година.

Към момента е ясно, че трима частни предприемачи ще работят по изграждането на жилищния проект: те са консорциум от китайската CCFG Corp и фирма Risjadson Brunsfield Nusantara (CCFG-RBN), южнокорейската компания Korea Land и Housing Corp, както и местната строителна фирма PT Summarecon Agung.

Те ще построят 184 жилищни сгради за около 14 500 държавни служители, военни и полицаи в рамките на публично-частно партньорство.

Очаква се CCFG-RBN да поеме най-големия дял от жилищния проект, на стойност $2,1 милиарда, според информация от кулоарите на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

В Индонезия се строи най-големият в света завод за никел

Къде се строи най-големият в света завод за никел

Проектът трябва да бъде завършен до 2025 година