Индонезия кани руските инвеститори да участват в изграждането на новата столица на страната Нусантара на остров Калимантан, казва за РИА Новости посланикът на Индонезия в Москва Хосе Антонио Морато Таварес.

"Индонезия приветства инвеститори от Русия, които искат да участват в изграждането на новата столица на остров Калимантан. Сега сме в процес на начало на строителството на града - разчистваме и оразмеряваме земята за скорошното строителство на сгради", казва посланикът.

По думите на Таварес, визията за новата столиза Нусантара е, да бъде построен "зелен" град.

"На остров Калимантан има много гори и ние не искаме да унищожаваме природата, а възнамеряваме да построим нов град в лоното на природата. И руските инвеститори могат да ни помогнат за осъществяване на това", обяснява индонезийският посланик.

Индонезия направи заявка да стане четвърта икономика в света

Четвъртата по население страна в света направи заявка да стане и четвърта икономика

Как смята да се придвижи от сегашното 16-о място

Посланикът също така кани руските университети да участват в реализирането на проекта за университетски филиал в новата столица. По думите му, идеята е да се създаде "умен град", технологичен център, който да може да разработва технологии за новата столица".

Посланикът допълва, че в Индонезия има голям интерес към изучаването на руски език, и в много университети има факултети, където руският се преподава, наред с други чужди езици.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо обяви плановете за преместване на столицата на страната през 2019 г. Основната причина за това е пренаселеността на сегашната столица Джакарта. Освен това, остров Ява, на който се намира тя, е разположен в сеизмично активна зона.

В Индонезия се строи най-големият в света завод за никел

Къде се строи най-големият в света завод за никел

Проектът трябва да бъде завършен до 2025 година