Катар ще позволи на чужденците да притежават недвижими имоти в страната, като част от поредицата мерки, насочени към стимулиране на икономиката на богатата на газ страна, която е обект на тежки санкции от съседите си от Персийския залив.

Чужденците вече ще могат да притежават собственост в райони, определени от кабинета на Катар, съобщи държавната Qatar News Agency, цитирана от Bloomberg.

Какво следва след дипломатическия скандал за икономиката на Катар?

Какво следва след дипломатическия скандал за икономиката на Катар?

Кои цени ще са първите, които ще подскочат?

Страната, която е най-големият износител на втечнен природен газ в света, използва богатството си, за да смекчи последиците от ембаргото, наложено от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет през юни 2017 г.

Катарската икономика расте, борсовият индекс навакса загубите, а изграждането на инфраструктурните проекти за предстоящото Световно първенство по футбол през 2022 г., струващи 200 млрд. долара, също върви по план.

Имотите в Катар поевтиняха стабилно в последните години

Имотите в Катар поевтиняха стабилно в последните години

Възстановяването обаче не помогна на имотния и туристическия сектор. Макар цените на недвижимите имоти да се увеличават с 4% през третото тримесечие, след като се спаднаха до 4-годишно дъно през второто, те все още струват с 20% по-малко, отколкото през 2016 г.

В допълнение към отварянето на имотния пазар, Катар разреши 100% чуждестранна собственост на компании, облекчи изискванията за издаване на визи и въведе възможност за постоянно пребиваване на чужденци.

Катар дава постоянно местожителство на чужденци

Първа държава от Персийския залив дава постоянно местожителство на чужденци

Чуждестранните граждани ще могат да започнат собствен бизнес там

Други държави в региона, които разчитат на нефт и газ, въведоха подобни мерки, за да намалят силната зависимост на икономиките си от износа на енергоизточници.

Недвижимите имоти поевтиняха в целия регион след спада на цените на петрола преди почти 4 години. ОАЕ намалиха таксите за компаниите, разхлабиха визовите правила и предложиха стимули, за да разтърсят икономиката през тази година.

Въпреки че мерките засилиха доверието на строителните предприемачи, цените все още намаляват.