Увеличаването на имотите отдавани под наем нараства във Великобритания заради по-високите лихви върху ипотечните заеми и изискването на по-големи депозити от продавачите.

Според Асоциацията на агентите, отдаващи жилищни имоти под наем (Arla) 39% от членовете и докладват, че са регистрирали превишаване на търсенето над предлагането на имоти под наем през последните три месеца.

Най-голямо е разминаването в Лондон и Югоизточна Англия.

Но според Arla цените на наемите са паднали, заради голямото предлагане на апартаменти с две спални.

„Ние виждаме коригиране на цените по места в страната. Основна причина за това е големият брой нови блокове с апартаменти с две спални на пазара", заяви Ян Потър, директор в Arla.

„На много места това има положителен ефект, с оглед на това, че пазарът на имотите под наем остава стабилен във време на спад на продажбите на жилища. Това също така опровергава мита за покачващите се цени на наемите," заяви Потър.

Но през май анализатори от Лондон предвидиха, че наемите ще се повишат с 10-11% през следващите две години.

Проучването на Arla, основаващо се на запитване на 444 агента, показва намаление на времето, през което собствеността остава незаета между напускането на наемател и идването на нов, от 24 на 22 дена годишно през последните три месеца.

В същото време 77% от собствениците не смятат да продават или да купуват имоти в близко бъдеще.

През миналата седмица най-големите кредитори на Острова Nationwide, Abbey и Bradford & Bingley повишиха нивата на лихвите по ипотечните заеми.

Но предвижданията за цените на жилищните имоти на Острова са за спад с 10%, което ще позволи на около една пета от хората, които в момента не могат да си позволят стойността нов дом, да закупят апартамент с две или с три спални.