Между 2017 и 2018 година вложенията във взаимни фондове у нас са се увеличили с 23 на сто, но в същото време все още потребителите у нас насочват много малка част от спестяванията си към инвестиционни продукти за разлика от тези в останалите държави в региона.

Това коментираха от "УниКредит Булбанк" по време на събитие на тема "Тенденции и възможности при спестяванията и инвестициите в България и по света".

"Българите насочват 2,3% от спестяванията си към инвестиционни продукти срещу 97,7% от тях във влогове. В страната нивото е много по-ниско в сравнение с Централна и Източна Европа, където 16,7 на сто от спестяванията са за инвестиции. Тук под инвестиции разбираме такива във фондове, занимаващи се с управление на активите", посочи Джакомо Волпи, който е директор "Банкиране на дребно" във финансовата институция.

"Потребителите в страната имат най-нисък процент в на вложенията в спестовни продукти в региона, но вече наваксват тази разлика. През последните две години този тренд се обърна и са налице 23% средногодишен ръст на инвестициите във взаимни фондове за този период", допълни още той.

Според главния изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Теодора Петкова има голям потенциал на пазара на инвестиционни продукти на фона на ръста в икономиката и увеличението на доходите.

"В ситуацията на безпрецедентно ниски лихви. Също така може да се каже, че кредитът на доверие към капиталовите пазари е върнат. В същото време потребителите в останалата част на Европа остават значително по-активни, отколкото тези в България", посочи тя.

По думите на Сава Савянов, който е мениджър "Продажби на инвестиционни продукти" в "УниКредит Булбанк", останалите източноевропейци инвестират 7 пъти повече от българите. Така към края на миналата година на всеки 100 евро депозит потребителите от региона влагат 20 евро в инвестиционни продукти.

Вложенията на българските потребители на капиталовите пазари остават много ниски в сравнение с региона, но бележат рекорден ръст спрямо останалите европейски държави - 37% за 2017 година.

"Към края на 2018 година българските домакинства се намират върху планини от депозити. Така към 2018 година на всеки 100 лева влог българинът инвестира 2,40 лева на капиталовите пазари", обясни той. Обемът на вложенията на домакинствата за последното десетилетие обаче бележи значителен ръст, като към 2008 година на всеки 100 лева в депозит едва 1,60 лева са били насочвани към капиталовите пазари.

Според пример с продукт на взаимните фондове Amundi, с които банката си партнира у нас, 1000 лева инвестирани за срок от 5 години в него и в банков влог би донесъл доходност от съответно 139 лева срещу 59 лева.

По думите на Савянов една от подходящите възможности за инвестиции за частни лица, при която може да се започне с ниска месечна сума, е спестовният план. "Българите заделят на месец между 30 и 50 евро като сума в тази посока", каза той.

Сава Савянов обясни още, че при използването на такъв продукт пълната сума се инвестира във взаимни фондове, като входящата такса е до 1,5% от сумата на спестовния план, а таксата за управление е между 0,6 до 0,9% на година.

"Също така може да се каже, че тези продукти са ликвидни, като потребителите могат да се възползват от своите инвестиции във всеки един момент чрез обратно изкупуване", коментира той. В отговор на въпрос Савянов допълни, че няма изрична гаранция за сумата, която е инвестирана.

Без отрицателни лихви върху големите депозити у нас

В началото на месеца стана ясно, че италианската UniCredit планира да въведе отрицателна лихва върху депозитите над 100 000 евро, като тя може да влезе в сила от 2020 година. Това беше потвърдено от главният изпълнителен директор на финансовата институция Жан-Пиер Мустие.

UniCredit иска клиентите с депозити над €100 000 да си плащат, за да съхранява парите им

UniCredit иска клиентите с депозити над €100 000 да си плащат, за да съхранява парите им

Италианската банка въвежда отрицателни лихви върху тези влогове от 2020-а

По този въпрос Теодора Петкова заяви, че това решение няма да засегне българските клиенти на дъщерното ѝ дружество у нас. "Много малък брой клиенти с влогове над 1 милион лева може да бъдат засегнати. Това, което обеща компанията майка, е че ще осигури компенсация на потребителите", коментира Петкова.

По тази тема Мустие заяви в интервюто от началото на месеца, че банковата група може да позволи на засегнатите клиенти да инвестират през фондове на капиталовия пазар, без да плащат комисионни.

"От нашата банка не очаквайте подобни действия", каза Петкова и допълни: "Не мисля, че някоя банка у нас би си позволила такова действие, но пазарът е толкова непредвидим, че няма как да съм сигурна. Мога обаче да кажа, че това не влиза в нашите планове за следващите три години.".