Много хора решават да прекарат годините след пенсионирането си в различна държава от тази, в която са живели до тогава. Причините за такова решение са различни - някои искат да видят нови места, други търсят възможности да прекарат следващите десетилетия в някое екзотично и спокойно кътче.

Мотивите обаче могат да бъдат доста по-различни - да се търси страна, която би дала финансово преимущество. Или такава, в която разходите за живот и здравеопазване са значително по-ниски.

От платформата GoBankingRates за пореден път публикуваха своя списък с предложения за пенсионерите по цял свят за най-изгодните страни, в които могат да се преместят. Те подреждат 50 различни държави според различни индикатори като разходи за живот, цени на наемите и на хранителните стоки, покупателна способност и здравеопазване.

По отношение на последната категория става ясно, че не някоя западна страна, а Южна Корея е тази, която предлага най-качествено здравеопазване. След нея се нареждат такива, като Тайван, Япония, Холандия, Тайланд и Белгия.

Що се отнася за местата, където наемите излизат най-евтино, от GoBankingRates препоръчват Египет, Мексико или Колумбия. Все пак за тези, които предпочитат Европа, експертите посочват като най-добри примери България, Румъния, Македония и Украйна.

Голяма част от тези страни присъстват и в списъка с местата с най-ниски разходи за храна. Към тях се присъединяват още Украйна, Сърбия, Индия, Колубмия и Мексико.

Като цяло обаче като най-изгодното място за живот за пенсионери в света за 2018 година се посочва Индия, следвана от Саудитска Арабия и Мексико. След тях обаче идват Чехия и Германия, както и Турция.

България се класира на 34-то място точно след Белгия, Франция и Украйна и преди Австралия, Сърбия и Швеция.

 1. Индия;
 2. Саудитска Арабия;
 3. Мексико;
 4. Чехия;
 5. Германия;
 6. Турция;
 7. Тайван;
 8. Южна Африка;
 9. Испания;
 10. Естония;
 11. Шри Ланка;
 12. Колумбия;
 13. Полша;
 14. Пакистан;
 15. Македония;
 16. Аржентина;
 17. Португалия;
 18. Литва;
 19. Тайланд;
 20. Китай;
 21. Филипини;
 22. Румъния;
 23. Холандия;
 24. Малайзия;
 25. Канада;
 26. Великобритания.